© Dirk Kerstens

“We zien dat vaker”: ‘shrinkflation’ in opmars, kleinere verpakking én hogere prijs

De aandacht voor de stijgende prijzen is wat geluwd, maar we krijgen vaker te maken met krimpflatie. Wat er met onze fles Dreft gebeurd is – een kleinere fles met een hogere prijs – wordt krimpflatie, of in het Engels shrinkflation, genoemd. “We zien dat vaker. Het is een slinkse manier om minder te laten opvallen dat de prijzen gestegen zijn: de fabrikant maakt een kleinere verpakking én verhoogt de prijs. Een kleine prijsstijging accepteert de klant wel, maar omdat er ook minder in zit is de prijsstijging een stuk hoger dan je in eerste instantie denkt”, weet Laura Clays van Testaankoop.

Maaike Floor

LEES OOK. GETEST. Prijs van onze winkelkar stabiliseert, maar let op voor rare promo’s en ‘krimpflatie’

“Krimpflatie is moeilijk vast te stellen omdat zo’n nieuwe verpakking ook een nieuwe barcode krijgt, dus je kunt het niet automatisch opsporen. Een deel van de truc is ook dat zo’n product een tijd niet in de winkel ligt om ervoor te zorgen dat je de twee verpakkingen niet naast elkaar zou zien. Het risico is natuurlijk wel dat het de consument toch opvalt en dat die zich bekocht voelt. Het is niet illegaal, dus we kunnen er niks aan doen, maar wij roepen fabrikanten wel op om eerlijk te communiceren.”

Testaankoop stelde zelf krimpflatie vast bij de nieuwe, kleinere en duurdere Becel-verpakkingen, maar ook bij tissues of chips gebeurde het al. “Het is een van de vele marketingtrucs”, zegt Laura Clays. “Je hebt dat bijvoorbeeld ook met verpakkingen waar twee Snickers in zitten. Er zitten er inderdaad twee in, maar ze zijn wel kleiner dan de gewone Snickers, en dat zetten ze er natuurlijk niet bij.”

Testaankoop raadt ook aan om bij grotere verpakkingen te checken of die wel goedkoper zijn dan kleine verpakkingen. “Omdat er bij de kleinere verpakkingen meer concurrentie is, vallen die soms goedkoper uit, terwijl je het tegenovergestelde verwacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER