© Kristin Matthyssen

Dansclub Danza bestaat 50 jaar: “Ik leerde mijn vrouw er 44 jaar geleden kennen en we zijn nog altijd samen”

Zandhoven -

Dansclub Danza uit Zandhoven vierde haar halve eeuw dansgeluk met een receptie in De Populier. Met 403 leden swingt de club nog als een jongeling. Een dansvereniging kan grote gevolgen hebben. “Ik heb mijn vrouw Hilde 44 jaar geleden leren kennen bij Danza”, zegt Karel Schelles (64). “We zijn nog altijd samen.”

Kristin Matthyssen

Jef Van Genechten uit Oelegem is al 36 jaar lid van Danza, waaronder 33 jaar als voorzitter. Hij ontving samen met de rest van het bestuur de gasten. Danza telt leden uit de wijde omgeving, van Zandhoven tot Ranst, Zoersel, Malle maar ook Lier. Schepenen Rudy Willems (CD&V) en Steven Van Staeyen (CD&V) waren van de partij. Schepen Van Staeyen deed een speech namens de gemeente en bekende dat hij zelf to-taal geen danser is. Zelfs bij zijn openingsdans indertijd op zijn trouw ging het al mis. Maar hij is wel fier dat de gemeente enkele jaren geleden bij de bouw van gemeentelijke sporthal Het Veld een knappe danszaal voor dansclub Danza kon voorzien, die druk wordt gebruikt.

Voorzitter Jef Van Genechten uit Oelegem.© kma

Johnny Lekens van de Belgische Danssport Federatie kwam de club feliciteren. “Momenteel hebben we 190 volwassen dansers, 132 jeugdleden en 81 kleuters”, vertelt voorzitter Jef Van Genechten. “Met het jeugdprogramma startten we dertig jaar geleden. Vijftien jaar geleden kwamen de kleutertjes er nog bij. Zeker het kleuterdansen zit in stijgende lijn, net als de andere takken. Er is een terugval geweest in de coronaperiode maar langzaam klimmen onze ledengrafieken weer uit die put. Het laatste jaar is er een stijging in alle drie de categorieën.”

Het bestuur van Danza.© rr

Van de koppels die vijftig jaar geleden de start van Danza meemaakten, waren alleen Jules Peeters (84) en Octavie Van den Brande (87) present. Er zijn nog meer van de oud-dansers van het eerste uur in leven, maar de meesten wonen in een home. “De eerste lessen gingen door in de parochiezaal van Zandhoven”, herinnert Octavie zich. “Daarna gingen we dansen in een zaal van een brouwer in de Brakenberg in Halle-Zoersel.”

Octavie en Jules Peeters. Zij waren er bij de opstart vijftig jaar geleden al bij.© kma

“Walsen, chachacha: we leerden alles wat de instructeur aanbracht. Met inwonende ouders was het voor ons gemakkelijk, want er was altijd iemand thuis om op onze kinderen te passen”, zegt Jules. “Maar toen de kinderen groter werden, werd het voor ons moeilijk om al die lessen bij te wonen.”

Octavie herinnert zich hoe ze na vijf jaar gestopt zijn bij Danza. “Sus Van de Water, onze toenmalige dansleraar, was heel ambitieus en wilde zijn leerlingen op wedstrijden zien schitteren. Maar wij hadden het druk als jonge ouders. Sus liet ons wat links liggen omdat we niet genoeg oefenden. Daarom zijn we gestopt. Maar we denken er nog met heel mooie herinneringen aan terug. Vijftig jaar geleden had je weinig andere hobby’s om ’s avonds thuis eens weg te zijn. Bij Danza leerden we heel goeie vrienden kennen. Ik had gehoopt dat hier nog meer mensen van onze generatie aanwezig zouden zijn, maar vijftig jaar is natuurlijk lang geleden.”

Karel en Hilde leerden elkaar kennen bij Danza en zijn nu al veertig jaar getrouwd.© kma

Octavie en Jules kennen wel nog Hilde Van Dyck (62) en Karel Schelles (64). “Ik was 18, zij 16, toen we samen begonnen te dansen bij Danza”, zegt Karel. “De meesten kwamen er als koppel naartoe, wij als alleenstaanden. We hebben twee jaar samen gedanst tot we verliefd werden. En nu zijn we al veertig jaar getrouwd en zitten we samen mee in het bestuur.”

Schepen Steven Van Staeyen.© kma

© kma

De demogroep onder leiding van Fiona Vanbleu bracht enkele nummers.© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners