Pia en haar mama zijn erg blij met de inclusieve toestellen. Speciaal voor de opening zorgde een clown voor nog meer vertier.© Dirk Vertommen

Pia (4) en haar mama openen inclusieve speeltuin op Belfortplein: “Het is nu ook een beetje onze speeltuin”

Lier -

Pia (4) en haar mama Ellen openden zaterdag een nieuwe inclusieve speeltuin op het Belfortplein in Lier. Deze werd bijna integraal bekostigd door een actie van de ouders van Pia. Het meisje met een zeldzame spierziekte raakte enkele jaren geleden bekend na een massale inzamelactie voor haar medische onkosten. “Als we naar een speeltuin gingen, kon Pia vaak maar op één toestel. We zijn echt heel blij dat het gerealiseerd is”, zegt mama Ellen.

Gino Van Looy

Het weer zat niet echt mee bij de opening, regen en wind maakten het echt guur. Maar de sfeer zat er wel in met een clown die ballonnen blies en een twintigtal kinderen die aan het spelen waren op de nieuwe toestellen. Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) opende het speelplein samen met moeder Ellen en de 4-jarige Pia.

“Dit is eigenlijk een tweede mirakel”, begint Verwaest. “Het eerste was natuurlijk de inzamelactie voor Pia toen ze nog klein was en het feit dat ze het goed maakt nu, maar ook dit is straf. De moeder van Pia, Ellen, kwam naar ons en vroeg of we geen inclusief speelterrein wilden aanleggen. Ik was daar natuurlijk niet tegen, maar zei wel dat zoiets heel veel geld kost. Ellen zei me dat dit geen probleem zou zijn, dat ze met de Warmste Week een actie zouden doen.”

De burgemeester opent samen met Pia en haar moeder het speelplein.© Dirk Vertommen

Troef voor de stad

De actie werd een groot succes. “Ik had eerlijk gezegd mijn twijfels of het ze zou lukken, maar ze hebben me verbaasd, want ze hebben het hele bedrag bij elkaar gekregen”, zegt de burgemeester. “Wij moesten alleen zorgen voor een terrein en het resultaat is fantastisch. In de brede regio is er nergens een speeltuin met alleen inclusieve toestellen. Ik denk wel dat mensen met kinderen met een beperking naar hier zullen afzakken, omdat die kinderen zich hier echt kunnen uitleven. Dit is zeker een troef voor de stad Lier.”

Moeder Ellen was ook heel tevreden. “Het is hier echt mooi geworden. Nadat onze actie van de Warmste Week een succes was, heeft de stad zich aan haar woord gehouden en hier een mooie inclusieve speeltuin neergezet. Want dat was wel een frustratie van Pia. Als we naar een speeltuin gingen, kon ze vaak maar op één toestel en dat was altijd hetzelfde, dat begon haar wel te vervelen. Daarom hadden we het idee geopperd van een echt inclusieve speeltuin en we zijn echt heel blij dat het gerealiseerd is. Hier zijn er verschillende zoals de draaimolen, de wip, dat autootje. Het is nu ook een beetje onze speeltuin (lacht).”

Ambassadrice

Bij elk toestel is er gezorgd voor een kleine helling zodat rolstoelen er makkelijk op kunnen en ook toestellen zoals de schommel zijn groot genoeg voor rolstoelen. “Pia speelt graag buiten en rijdt ook graag mee met de bakfiets, dus we gaan vaak naar hier fietsen, want ze amuseert zich hier enorm. Ook haar broer Briek vindt het fijn dat hij nu met haar samen kan spelen want zoals je ziet is dit echt een inclusieve speeltuin, voor iedereen, dus ook voor kinderen zonder een beperking. Ik voel me nu een beetje de ambassadrice van deze speeltuin, want ik heb al van andere gemeentes vragen gekregen hoe we dit gerealiseerd hebben. Het is een mooie speeltuin die kan dienen als voorbeeld.”

Ook de mensen uit de buurt zijn blij met de speeltuin. “Ik woon hier op de hoek en vindt het goed dat ze de speeltuin aangepakt hebben”, zegt Ruben. “Het is hier nu veel properder en er staan ook meer toestellen. Ik denk dat mijn kinderen hier nu ook meer gaan komen spelen.”

Ondanks de dreigende lucht waren er spelende kinderen.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lier