Niels Luyten en Eddy Crocaerts op zoek naar de huismus.© Joris Herregods

Huismussen lijken verdwenen: “Bij elke telling moet ik een nul doorgeven”

Borgerhout -

Vogelbescherming Vlaanderen telt dit weekend de huismussen. Voor Antwerpen lag de plaats van afspraak in de Vosstraat in Borgerhout extra muros. Eddy Crocaerts probeert bij zijn huis al jarenlang een verdwenen mussenkolonie terug te lokken. Tevergeefs, de teller bleef zaterdag weer op nul staan. Hoezo?

Eddy Crocaerts is voor de voetballiefhebber geen onbekende naam. Hij maakte in 1987 het definitieve afscheid mee van Berchem Sport uit de eerste klasse. Crocaerts was de aanvoerder van het elftal dat het jaar daarvoor de titel mocht vieren in de tweede klasse. In andere tijden is hij nu een vogelliefhebber. Tal van nestkasten aan de voorgevel van zijn huis vormen daarvan het bewijs. De ex-voetballer probeert ook met vogelgeluiden de gevleugelde diertjes te lokken, maar de laatste jaren met weinig of geen succes.

“Tot zeven jaar geleden zat hier een mussenkolonie. Maar die zie ik niet meer terug”, vertelt Eddy. “De laatste jaren moet ik tijdens het telweekend altijd een nul doorgeven. Vanaf mei hoop ik op de terugkeer van een familie gierzwaluwen, heel bijzondere vogels zijn dat. Ze vliegen hun leven lang en worden daarom vergeleken met de Amerikaanse kolibrie. Die familie is uitgevlogen en voorlopig niet teruggekeerd.”

Voor een verklaring zorgt Niels Luyten, woordvoerder van Vogelbescherming Vlaanderen. “Op heel veel adressen zien we dat de mussenkolonies steeds kleiner worden. Dat heeft te maken met de verdichting. Kieren en gaten verdwijnen bij de huizen. En er is minder groen in de stad. Mussen zijn ook het slachtoffer van kleine roofvogels, zoals de sperwer die in Eddy’s tuin ooit neerstreek. De mussen die aan het verdwijnen zijn, het is een fenomeen dat we niet alleen in de stad zien. Ook op het platteland maakt groen steeds meer plaats voor grijs. Wat niet goed is voor de leefbaarheid of de weerbaarheid tegen het klimaat. Hoe meer mussen, hoe leefbaarder een stad of dorp. Zo is het gewoon.”

Niet alle vogels lijken hiervan last te hebben. Kan het dat je tegenwoordig opvallend veel mezen ziet? “Dat zijn vogels die snel content zijn met een nestkastje of een voederplank. Die stellen mindere eisen aan hun habitat. Dat ligt voor mussen helemaal anders. Eddy houdt daar in zijn tuin mooi rekening mee, door bijvoorbeeld voldoende water ter voorzien. Maar alleen kan je het verschil niet maken. Ik weet dat er in de stad nog mooie groene plekken bestaan. De boodschap is om ervoor te zorgen dat die zeker behouden blijven.”  (dp 

vogelbescherming

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Dieren