© Theo Derkinderen

Tientallen mensen laten hun caravan en kampeerwagen wegen: “Nu alles in orde is, kunnen we veilig op vakantie vertrekken”

Puurs-Sint-Amands -

Meer dan dertig mensen hebben het voorbije weekend hun caravan of kampeerwagen laten wegen op de weegbrug aan de carpoolparking in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Het ging om een preventieve actie van de lokale politie Rivierenland. Wie te zwaar geladen was, kreeg geen boete maar wel uitleg over hoe men alsnog veilig op vakantie kan vertrekken.

Theo Derkinderen

Nu de paasvakantie voor de deur staat maken heel wat mensen zich op om er met de caravan of mobilhome op uit te trekken. Om zeker te zijn dat de caravan of camper niet te zwaar geladen zijn, kon je dit weekend op de carpoolparking terecht. Daar controleerde de politie het gewicht van de voertuigen. “Wie met een te zwaar geladen kampeerwagen of caravan op vakantie vertrekt, kan in de problemen komen. Zo wordt de remafstand groter, is er een grotere kans op klapbanden of kan een caravan beginnen slingeren. Dat laatste kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er achteraan de caravan te veel gewicht is gestockeerd. Te zwaar geladen voertuigen kunnen bovendien ook het wegdek beschadigen”, vertellen de inspecteurs van de lokale politie Rivierenland die de actie coördineerden. “Mensen konden vrij intekenen om hun caravan of mobilhome te laten wegen. Wie overladen was, kreeg geen boete. De bestuurder werd er uiteraard wel attent op gemaakt dat hij of zij te veel gewicht transporteerde. En ook als we zien dat de ene as zwaarder belast is dan de andere as, delen we dat mee. Dan kan een deel van de lading bijvoorbeeld op een andere plaats in het voertuig worden gestockeerd.”

De weegbrug weegt niet alleen het volledige gewicht van de kampeerwagen maar ook het gewicht per as.© Theo Derkinderen

De meeste kampeerwagens en caravans die naar de weegactie kwamen bleken in regel te zijn met de voorschriften. Nu ging het louter om een preventieve actie. In normale omstandigheden kan een boete voor een overlading oplopen van enkele honderden tot zelfs duizenden euro’s.

Veilig

De mensen die zich inschreven voor de weegactie reageerden na afloop van de weging enthousiast. “We hebben onze kampeerwagen nu vier jaar en het is de eerste keer dat we hem laten wegen door de politie. We vonden dat belangrijk om te doen. Binnenkort vertrekken we op vakantie en dan willen we vooral veilig en met een rustig gevoel de baan op”, vertellen Benny De Smedt en zijn vrouw Berthe uit Branst (Bornem). “Onze wagen was grotendeels geladen alsof we echt op vakantie zouden vertrekken. En dan nog zaten we ruim 200 kilogram onder het maximaal toegelaten gewicht. Alles was dus in orde.”

Benny en zijn vrouw Berthe kwamen voor het eerst naar de weegactie van de politie en kregen te horen dat alles in orde was met hun kampeerwagen.© Theo Derkinderen

Zwaarder

Ook Puursenaar George kwam zaterdag langs om zijn kampeerwagen te laten wegen. “Telkens we op vakantie willen vertrekken, zeggen we dat we onze wagen gaan laten wegen op de weegbrug in Oppuurs. Maar uiteindelijk kwam het er nooit van. En nu we hoorden dat de politie zo’n actie organiseerde, hebben we ons ingeschreven”, klinkt het. “We hebben onze kampeerwagen voor deze actie eigenlijk voller geladen dan dat we dat zouden doen bij ons vertrek op vakantie. Gewoon om zeker te zijn. Achteraan hebben we onze tandem bevestigd en ook ons vat met drinkwater hebben we helemaal volgegoten. Normaal gezien vullen we dat zelfs maar voor de helft. En alles was volledig in orde. We kunnen dus met een gerust hartje op vakantie vertrekken. We hopen dit jaar nog enkele malen naar Italië te kunnen rijden.” tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen