Schoonvader van Max Verstappen krijgt fikse boete voor racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton

Nelson Piquet, drievoudig wereldkampioen in Formule 1, moet een fikse boete betalen vanwege racistische en homofobe opmerkingen over Lewis Hamilton. Vier mensenrechtenorganisaties hadden de 70-jarige Piquet aangeklaagd. Een Braziliaanse rechtbank bepaalde dat de schoonvader van Max Verstappen een schadevergoeding van bijna 900.000 euro moet betalen. Dat geld gaat naar fondsen die zich inzetten voor gelijkheid en inclusiviteit.

Bron: BELGA

Piquet zou beledigende opmerkingen over Hamilton gemaakt hebben in een podcast die in november 2021 werd opgenomen, maar pas vorig jaar naar buiten kwam. Piquet gaf daarin zijn mening over de botsing tussen Hamilton en Verstappen in de Grote Prijs van Groot-Brittannië. Verstappen, die een relatie heeft met Piquets dochter Kelly, crashte hard en moest zelfs voor onderzoek naar het ziekenhuis.

Piquet gebruikte in de podcast een woord over Hamilton dat in Brazilië als racistisch wordt beschouwd. Hij ontkende zelf wel dat het zo bedoeld was. In een fragment dat later opdook, maakte Piquet ook homofobe opmerkingen over de Britse coureur die zeven wereldtitels veroverde.

Verstappen: “Absoluut geen racist”

De Braziliaan, wereldkampioen in 1981, 1983 en 1987, bood excuses aan voor zijn “ondoordachte” opmerkingen. De organisatie van de Formule 1 en de internationale autosportfederatie FIA veroordeelden de uitlatingen van de Braziliaan. Hamilton noemde het “een ouderwetse manier van denken die geen plaats verdient in onze sport”.

Verstappen nam het op voor zijn schoonvader. “Ik ken Nelson goed en heb al heel wat tijd met hem doorgebracht en hij is absoluut geen racist”, zei de Nederlander toen de zaak afgelopen zomer naar buiten kwam. “Hij is een aardige en relaxte kerel, maar hij had dat woord niet moeten gebruiken. Het is beledigend en zeker in de huidige tijd kan dat echt niet meer.”

Verstappen met vriendin Kelly Piquet.© ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1