Burgemeester Maarten De Veuster had er zin in, bij zijn voorleesbeurt voor de kinderen van Ter Linde.© GO!-Invento Scholengroep

Burgemeester leest voor maar niet uit ‘Over Woke’ van Bart De Wever

Schoten -

Het is jeugdboekenmaand en daar is ook burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) niet aan ontsnapt. Net terug van een trip naar Stockholm als lid van commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement, trok hij naar GO!-basisschool Ter Linde om voor te lezen aan leerlingen van het derde en het vierde leerjaar. Die hingen aan zijn lippen.

Jan Auman

Dat lezen is geen uitzondering op Basisschool Ter Linde en Basisschool Vijverhof. Die startten dit schooljaar met het project ‘kwartiermakers’, om lezen bij kinderen te bevorderen en te stimuleren.

“Kwartiermakers is een initiatief van Willewete vzw om vrij lezen op basisscholen aan te moedigen: scholen die zich bij het project aansluiten, maken zich sterk om iedere leerling, iedere dag, vijftien minuten te laten lezen. Waarom? Omdat dit een effectieve en leuke manier is om de leesvaardigheid, woordenschat én schoolprestaties van kinderen te verbeteren”, aldus de juffen Anke en Marleen. Ze volgden beiden een opleiding bij Daniëlle Daniels, aangeboden door Clavis.

Sindsdien wordt elke dag in elke klas van Vijverhof en Ter Linde vijftien minuten gelezen uit een boek. In de kleuterklassen lezen de juffen en meesters voor. In de hogere jaren wordt er al eens zelf of in duo gelezen.

© GO!-Invento Scholengroep

De Sprookjessprokkelaar

Zopas kreeg de burgemeester de eer om een stukje voor te lezen. Hij koos niet voor een stukje uit ‘Ove Woke’, het boek van zijn voorzitter Bart De Wever, maar een fragment uit ‘De Sprookjessprokkelaar vertelt...’ van Paul Van Loon. De leerlingen hingen aan zijn lippen en overtuigden hem om nog enkele minuten verder te lezen, wat hij dat enthousiast en vol overgave. Nadien nam hij nog uitgebreid de tijd om de vragen van de leerlingen te beantwoorden. “Het was een superleuk verhaaltje van een superleuke burgemeester”, oordeelde Sofie.

Voor Basisschool Ter Linde en Vijverhof blijft het niet bij deze ene lezing. In mei mogen de kleuters Elfje Fien verwachten voor een spannend sprookjesverhaal. De hogere jaren krijgen bezoek van de enige echte Mark Tijsmans.

Daarnaast zorgde de werkgroep elke maand voor een ‘voorleestip’ van de maand. Deze maand stond die in het teken van het thema van de jeugdboekenmaand ‘geluk’. De kinderen werd voorgelezen uit het boek ‘raad eens hoeveel ik van je hou!’ en ze schreven een kaartje naar leerlingen uit de andere afdeling waarin ze vertelden wat hun ‘lievelings-geluks-boek’ is.

Betere resultaten

“De leukste tip van de maand vond ik de boekendans in december”, vertelt juf Evelien, “Ik had enkele boeken ingepakt en onder de kerstboom gelegd. Elke dag mochten de leerlingen een pakje openen en lazen we een stukje uit het boek (voor). Een groot succes.”

“Het leukste aan dit project is dat de leerlingen echt leerplezier ervaren”, vult juf Marleen aan. “Ze zijn echt gemotiveerd dankzij die routine er is. Uit de recente leestoetsen blijkt bovendien dat de leerresultaten van de leerlingen al erg verbeterd zijn. Het is super om te zien dat ons project zijn vruchten afwerpt.” (jaa)

Applaus op alle banken.© GO!-Invento Scholengroep

© GO!-Invento Scholengroep

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners