De automatenshop van oochst aan de ovonde werkt al helemaal conform het reglement.© kma

Gemeente voert reglement voor automatenshops in

Zandhoven -

Aan de ovonde in Zandhoven opende vorige maand met oochst de eerste automatenshop in de gemeente. De gemeenteraad keurde nu een reglement goed om te vermijden dat er automatenshops zoals in Antwerpen die bijna alleen sterke drank en snoep verkopen, zouden komen. Oochst dat zich focust op gezonde maaltijden met veel verse groenten, werkt al volledig conform het nieuw reglement.

De gemeente Zandhoven is de enige in de omtrek zonder een nachtwinkel, omdat ze daar strenge voorwaarden aan verbindt. Ook aan automatenshops worden nu strenge voorwaarden gekoppeld. “Het is een nieuw fenomeen dat uit stedelijke omgevingen komt overgewaaid. Oochst voldoet aan alle voorwaarden, maar we willen vermijden dat er automatenshops komen die hinderlijk zijn voor de omgeving”, licht burgemeester Luc Van Hove (CD&V) toe.

Volgens het Zandhovens reglement worden onder automatenshops plaatsen verstaan waar minstens drie automaten staan. De brood- en charcuterie-automaten in de omgeving zijn dus vrijgesteld.

Automatenshop-uitbaters moeten op voorhand een vergunning aanvragen. Ze zijn niet gewenst in woonwijken waar ze voor geluidshinder en verstoring van nachtrust van omwonenden kunnen zorgen. Ze kunnen enkel vergund worden in zones waar handelsactiviteiten toegelaten zijn, en waar er voldoende parkeermogelijkheden zijn. Er mag geen terras binnen of buiten geplaatst worden voor plaatselijke consumptie. De uitbater moet voldoende vuilnisbakken en cameratoezicht voorzien, met minstens één bewakingscamera die duidelijk herkenbare beelden opneemt.

De automatenshop moet gesloten zijn tussen middernacht en vijf uur ’s morgens. Het is verboden om sterkedrank te verkopen in een verkoopautomaat en automobilisten moeten hun motor afzetten als ze komen shoppen. Wijn mag enkel te koop zijn voor personen vanaf 18, met identiteitskaart-verificatie. Waar mogelijk moet de uitbater streekproducten integreren in zijn assortiment.

Oochst werkt al volledig conform. “We hebben dit vergunningsreglement preventief gestemd, om te verhinderen dat er verkapte nachtwinkels komen of plaatsen waar mensen gaan rondhangen om samen alcohol te consumeren”, zegt de burgemeester. “De uitbater moet ook zorgen dat de omgeving van zijn automatenshop netjes is.” (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners