© ATV

Onderzoek naar nieuwe Turnhoutsebaan kan starten: “We mogen beginnen dromen van een groene boulevard”

Borgerhout -

Het onderzoek naar de heraanleg van de Turnhoutsebaan kan van start gaan. Er moeten volwaardige fietsvoorzieningen komen en de verkeersveiligheid moet omhoog. De heraanleg zelf start pas ten vroegste in 2026.

Rebecca Van Remoortere

Het is misschien een kleine stap, maar het is weer een stap dichter naar een permanente oplossing voor de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Er wordt een onderzoek opgestart om te bekijken hoe de geplande heraanleg er juist moet uitzien.

Het gaat over het stuk vanaf de Singel tot de Kerkstraat, dat is het gedeelte waar vandaag een fietsstraat is ingericht. “We moeten de verkeersveiligheid voor de actieve weggebruiker op de Turnhoutsebaan in Borgerhout absoluut verhogen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open vld). “Dat doen we met een grondige herinrichting van gevel tot gevel en de aanleg van volwaardige fietsvoorzieningen. Voor die realisatie is als eerste stap een studietraject noodzakelijk. Het onderzoek schiet uit de startblokken met de aanstelling van het studieconsortium.”

In het consortium zitten studiebureau Tractebel, participatiebureau Endeavour en een ontwerpteam van 51N4E. Dat laatste architectenbureau werkt onder meer ook aan een volledig nieuw winkelwandelgebied in centrum Kortrijk. Ze namen ook de herinrichting van de industriële site C-Mine in Genk voor hun rekening en ontwierpen een gloednieuw woonzorgcentrum in wijk Regatta op Linkeroever.

Het voorontwerp van het winkelwandelgebied in Kortrijk.© Stad Kortrijk

De onderzoeksfase gaat ook gepaard met een participatietraject voor alle betrokkenen, buurtbewoners, en handelaars op en rond de Turnhoutsebaan. Tijdens dat traject worden bekommernissen, gevoeligheden, suggesties en ideeën verzameld. Die worden vervolgens mee verwerkt in een startnota.

Maar we zijn er dus nog niet. Het onderzoek dat nu van start gaat resulteert eerst nog in een voorontwerp, daarna maakt het Agentschap Wegen en Verkeer een omgevingsvergunning op, en wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een aanbestedingsdossier. De werken starten naar alle waarschijnlijkheid ten vroegste in 2026.

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) is blij met het nieuws. “Goed nieuws voor Borgerhout dat we eindelijk kunnen beginnen dromen van een nieuwe Turnhoutsebaan. Positief ook dat er een breed participatietraject komt en dat de opdracht focust op de actieve weggebruikers. Ik kijk echt uit naar een groene wandel- en winkelboulevard. Ons geduld wordt wel nog op de proef gesteld: 2026 is nog ver weg. En jammer dat het premetrostation Drink niet nu al opengaat”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV