Verdachte ‘Brutus’ vroeg de vrijspraak voor het doden van Jelle Leemans (rechts).© rr

Moordverdachte Brutus vraagt de vrijspraak en wordt opgesloten: “Heb voldoende verklaringen gegeven”

De enige verdachte van de moord op Jelle Leemans in 2013 heeft vrijdag de vrijspraak gevraagd. De man riskeert vijftien jaar cel voor doodslag bij een ripdeal op de 27-jarige Rumstenaar. Het vonnis volgt op 9 mei.

Sam Reyntjens

Zaak-Jelle Leemans

 

Beschuldigde: Eduard 'Brutus' F. (51)
Beschuldiging: Moord na ripdeal
Slachtoffer: Jelle Leemans (27)
Plaats en datum: Vertrok op 21 november 2013 naar Roosendaal om cannabis te kopen en werd nadien niet meer teruggezien. 

In de rechtbank in Breda werd vrijdag de tweede dag van het proces rond de moord op Jelle Leemans (27) uit Rumst gehouden. Leemans verdween in november 2013 spoorloos na een mislukte drugsdeal net over de Nederlandse grens. De man bij wie hij cannabis aankocht is nu, bijna tien jaar later, de enige verdachte. Hij bekende donderdag voor het eerst dat hij drugs verkocht aan Jelle, maar over wat er nadien gebeurd is gaf Eduard ‘Brutus’ F. (51) geen antwoorden op de vele vragen van de voorzitster en de familie van Jelle Leemans. Het Openbaar Ministerie vorderde donderdag vijftien jaar cel tegen de man, voor doodslag bij een ripdeal en voor het verbergen van het lichaam van Jelle.

LEES OOK. Niemand krijgt moordverdachte ‘Brutus’ aan de praat tijdens proces, ook emotionele familie van Jelle Leemans niet

Vrijdag kwam de verdediging van Brutus aan het woord, zijn advocaat Henk van Asselt vroeg de vrijspraak voor de feiten van doodslag en voor het verbergen van het lijk. De advocaat hamerde op de ongeloofwaardigheid van verschillende belastende verklaringen uit de Roosendaalse onderwereld. Over het DNA van Brutus dat aanwezig was in de auto van Jelle, die na de verdwijning in Merksem werd gedumpt, werd volgens de verdediging al een duidelijke verklaring gegeven. Datzelfde zeiden ze ook over het feit dat er bloed van Leemans werd gevonden in de auto van Brutus.

Hoop vragen onbeantwoord

Tijdens zijn uitgebreide ondervraging had Brutus donderdag een hoop vragen onbeantwoord gelaten en beriep hij zich tot grote frustratie van de familie Leemans op zijn zwijgrecht. Zijn verdediging was van mening dat de zaken die nu nog voorliggen niet om een antwoord schreeuwen. De moordverdachte vroeg ook om de eisen tot schadevergoeding die advocaat Frédéric Thiebaut voor de familie had ingediend, af te wijzen.

Brutus die al vele jaren op vrije voeten was, werd vrijdag aan het eind van de zitting in de boeien geslagen en opgesloten. De rechtbank oordeelde dat zijn onmiddellijke aanhouding noodzakelijk was om te vermijden dat de man zou vluchten na de zware strafeis. Het vonnis volgt op 9 mei.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER