Campus Spoor Noord van de AP Hogeschool© Patrick De Roo

Gezocht: niét IT’ers voor nieuwe opleiding Artificiële Intelligentie aan AP Hogeschool

Antwerpen -

De AP Hogeschool start met een nieuwe opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie. Zo wil de hogeschool inspelen op de grote vraag naar hooggeschoolde werknemers die de nieuwe AI-technologieën kunnen omzetten naar praktische en bruikbare toepassingen. Opvallend: AP wil niet per se traditionele IT-profielen aantrekken. “

Jan Stassijns

Artificiële intelligentie is hip en de laatste tijd alomtegenwoordig. We ontdekten nog maar net de mogelijkheden ChatGPT en daar is de verbeterde versie GPT4 al. Zowat alle sectoren, van overheid, zorg, onderwijs, tot bedrijven, zullen in de toekomst AI moeten gebruiken om verder te kunnen ontwikkelen. Tegenover andere landen moet België daarin nog een grote inhaalbeweging maken. Momenteel zijn de juiste mensen ook nog niet te vinden. En daar wil AP Hogeschool iets aan doen met de opleiding Toegepaste Artificiële Intelligentie. “Wij willen onze studenten opleidingen, net om bruikbare en werkende AI-toepassingen te ontwikkelen, afgestemd op bedrijven”, zegt Kelly Casal Mosteire, één van de opleidingshoofden van de IT-opleidingen bij AP Hogeschool.

Toch zoekt de hogeschool niet (uitsluitend) naar de traditionele IT-profielen. “We willen een nieuwe doelgroep aantrekken”, zegt Yves Masset, het andere opleidingshoofd. “Daarbij denken we aan leerlingen TSO (Technische Wetenschappen of ingenieurs­weten­schappen) en ASO (met 4 tot 6 uur wiskunde). Zij hebben al een abstracter denkvermogen ontwikkeld en komen nu vaak in academische bachelors terecht. Onze toekomstige AI-professionals hebben een passie voor technologie, gecombineerd met grote interesse in data en de nuttige toepassingen van statistiek. Bovendien zullen ze leren om het onderscheid te maken tussen hype en realiteit.”

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Onderwijs