© GUUS SCHOONEWILLE

Vaccinscepticus Willem Engel moet dna afstaan, oordeelt rechter in kort geding

Willem Engel, de Nederlander die op het voorplan kwam als coronascepticus, heeft een kort geding bij de rechtbank in Den Haag verloren. Daarmee wilde hij voorkomen dat hij binnenkort zijn dna moet afstaan. Engel eiste in het kort geding de Nederlandse staat te verbieden dna-materiaal bij hem af te nemen, wat hem werd opgelegd na zijn veroordeling in zijn zaak over opruiing. De rechter heeft de eis afgewezen.

Bron: De Telegraaf

De voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid werd op 20 januari door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing. Die zaak ging over een reeks berichten over corona op sociale media. Engel werd grotendeels vrijgesproken en alleen veroordeeld voor een oproep aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties in juni 2020 verboden waren.

In Nederland stelt de wet dat iedere persoon celmateriaal dient af te staan na een veroordeling voor een misdrijf. Engel zei tijdens de behandeling van zijn zaak op 10 maart dat het een schending is van het Europees verdrag voor de rechten van de mens. De voorzieningenrechter gaat daar niet in mee en is het eens met de Nederlandse staat: het met een wattenstaafje afstaan van wangslijm is de minst ingrijpende methode voor het afstaan van dna-materiaal. Dat maakt de handeling ook proportioneel, redeneert de rechter.

Na de afname van het celmateriaal kan Engel bij de rechtbank van Rotterdam bezwaar maken tegen de opname van zijn dna-profiel in de dna-databank. Als Engel het hoger beroep in zijn opruiingszaak wint, wordt het materiaal in ieder geval vernietigd.

Het is de tweede juridische tegenslag op tien dagen tijd voor Willem Engel. Vorige week ving hij nog bot bij het hof van beroep in de tweede lasterzaak die hij tegen viroloog Marc Van Ranst had aangespannen.

LEES OOK. Willem Engel verliest ook tweede lasterzaak tegen Marc Van Ranst

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER