Het Antwerpse stadhuis vanop de Onze-Lieve-Vrouwetoren.© Jan Stassijns

Stadhuis sleept hoofdprijs staalbouwwedstrijd in de wacht

Antwerpen -

Het gerenoveerde stadhuis van Antwerpen valt in de prijzen. Op de Staalbouwwedstrijd 2022 sleepte het monument de hoofdprijs in de wacht, in de categorie ‘Utiliteitsbouw’.

“Het Schoon Verdiep kreeg een prachtige hedendaagse aanvulling in de vorm van een verlicht verdiep”, lezen we in de motivatie van de jury. “Autonoom geplaatste rechthoekige stalen en dubbelhoge portieken op het ritme van het bestaande kolommengrid laten overvloedig licht toe in nieuwe ontvangstruimtes en vestibules. Eenheid van structuur, techniek en ruimte komt daar in één beweging samen. De poëzie van de Verlichting en de Architectuur.”

De renovatie van het Antwerpse stadhuis, die vorig jaar werd afgerond, valt duidelijk in de smaak bij architecten. Het monument kwam als de grote winnaar uit de bus op de 23ste editie van de Staalbouwwedstrijd, waarvoor 97 dossiers werden ingezonden.

Vooral de tweede verdieping, waar de meest ingrijpende wijzigingen plaatsvonden, viel in de smaak. Aan weerszijden van de centrale koepel zijn nieuwe, dubbelhoge ruimtes opgetrokken die verwijzen naar de gemeenschappelijke zones op de eerste verdieping en ’t Schoon Verdiep. Dankzij deze extra hoge ruimtes valt er zeer veel daglicht binnen en zijn de omliggende historische gevels, daken en de campanile toren weer zichtbaar.  jas

De tweede verdieping van het Antwerpse stadhuis© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners