Nancy Van Gastel in actie aan de draaischijf.© kristin matthyssen

Keramiste Nancy opent draaiatelier en conceptstore met handgemaakte producten

Sint-Antonius (Zoersel) -

Nancy Van Gastel (54) is al enkele jaren kleiverslaafd. Begin dit jaar opende ze Atelier Nvg aan de Handelslei, schuin tegenover de kerk van Sint-Antonius, naast frituur De Grote Goesting. Hier geeft ze workshops draaien in kleine groepjes, maar heeft ze ook een concepstore met eigen keramiek en een wisselend aanbod van handmade-producten van andere ambachtslieden uit de buurt. Een winkel waar je unieke, lokale cadeaus kan scoren om anderen of jezelf blij te maken.

Kristin Matthyssen

Kleiverslaafd: het is geen woord van ons, maar iets dat Nancy Van Gastel zelf heeft bedacht om haar microbe te omschrijven. In september 2016 begon ze met een opleiding aan de academie. “Maar dat was niet mijn ding”, herinnert Nancy zich. “In april 2017 ben ik met mijn dochter een hele week in Frankrijk draailessen gaan volgen bij Jan Welffens, die in het Kempense Lille ook een atelier heeft. Toen was ik verkocht. Heerlijk! Een paar weken later had ik al mijn eigen draaischijf en daarna heb ik van mijn man een oven gekregen.”

Nancy draaide eerst “in het chauffagekot’ thuis, om nadien de hobbykamer van haar man in te pikken. De zoektocht naar een nieuwe woonst met atelier was niet simpel. “Tot we hier in Zoersel op dit pand zijn gebotst. Het is een heel diep handelspand. Vroeger was hier een schoonheidsinstituut. Een goede vriendin, Dania De Moor die met dezelfde kleimicrobe besmet is, geeft samen met mij de lessen. Voor de workshops werken we in kleine groepjes van maximaal drie à vier cursisten, zodat iedereen voldoende individuele aandacht krijgt. Zeker in het begin is dat echt wel nodig voor draailessen.”

Nancy met een schaal. Op de handgemaakte tafel, die ook te koop is, staan nog vaasjes en potjes.© kma

De kortste initiatiecursus duurt drie uur, de meest intensieve tien uur. De dag nadien kunnen cursisten hun potje of schaal komen afwerken. Zelf draait Nancy het liefst vazen. “Dania en ik draaien vooral gebruiksgoed.”

Atelier Nvg is ook een conceptstore.© kma

Horecazaken als Lotier in Malle, Jacky Wine & Dine in Halle en Dana Food Art in Sint-Antonius, bestelden al servies bij Atelier Nvg. Wie zelf geen eigen draaischijf of oven heeft, kan er terecht op de open atelierdagen. Omdat Nancy en Dania met hun kleiverslaving een grote stock produceren, is er in de winkel altijd leuk gebruiksgoed te koop. Vermits er de winkelruimte groot genoeg is, vind je er ook een wisselend aanbod handgemaakte en unieke items van andere creatievelingen uit de buurt, met de nadruk op duurzaam en ecologisch.

Draaien is fysiek inspannend voor rug en armen in het begin.© kma

Atelier Nvg© kma

De Pascale Naessens-hype van het pottendraaien dooft voorlopig niet. De workshops zijn snel volzet. Dat er ook een winkel aan Atelier Nvg verbonden is, mag nog wat meer bekendheid krijgen. Atelier Nvg is van woensdag tot en met vrijdag open van 13 tot 17u, op zaterdag tussen 10 en 17u. Het zijn geen in steen gebeitelde uren. Als Nancy aan het draaien is en de deur staat open, ben je welkom.

www.ateliernvg.com

© kma

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners