Antwerps districtsschepen Femke Meeusen (Groen).© Victoriano Moreno

Districtsschepen Femke Meeusen (Groen) kiest met drie maanden zwangerschapsverlof voluit voor eerste zoontje

Antwerpen -

Antwerps districtsschepen Femke Meeusen (Groen) staat op het punt te bevallen van haar eerste kindje. Om tijd te maken voor haar zoontje en gezin, neemt ze heel bewust drie maanden afstand van haar schepenmandaat. “Het is mogelijk om te blijven doorwerken, maar ik geloof niet dat het gezond is”, zegt ze. “Ik maak daarom een duidelijke keuze voor mij en mijn gezin.”

Jan Stassijns

Femke Meeusen (32) gaat haar laatste week in als Antwerps districtsschepen van Cultuur, Participatie, Burgerbegroting en Wijkwerking. Vanaf zaterdag 1 april kiest ze resoluut voor haar gezin. Een week later verwacht ze namelijk haar eerste kindje, een zoon, en ze wil zich met volle focus kunnen toeleggen op het moederschap.

Niet getreurd, want na drie maanden neemt Meeusen haar mandaat opnieuw op.

Drie maanden afstand nemen van het hectische mandaat als schepen, is er een erg bewuste keuze geweest. “Ik zou na een paar weken al terug aan de slag kunnen”, zegt ze. “Maar ik geloof niet dat het gezond is om alle ballen in de lucht te houden. Ik doe mijn job bijzonder graag en het geeft me nog altijd veel energie, maar het is een erg veeleisende job. Het zijn lange dagen met veel avond- en weekendwerk. En de geboorte van ons eerste zoontje is iets waar ik me 100% op wil kunnen focussen.”

Politiek op mensenmaat

Meeusen wil hiermee ook een lans breken voor politiek op mensenmaat. “Ik vind dat een belangrijk principe”, zegt ze. “Het is aanlokkelijk om gewoon door te doen, omdat het politiek systeem daar nog steeds op gericht is. Er is geen vaste vervanger voor een schepen en als we iemand zouden aanstellen, duurt het langer dan drie maanden voor hij of zij is ingewerkt. Het werk loopt ook gewoon. De beslissing om drie maanden te nemen, voelde niet als een evidentie, hoewel er wel veel begrip voor is. Maar als we willen streven naar politiek op mensenmaat, een politiek waar we willen dat ook meer vrouwen zich voor engageren, vind ik het belangrijk om te tonen dat het kan, dat het mag.”

En in haar afwezigheid neemt collega-schepen en partijgenoot Tom Van den Borne haar bevoegdheden over. En hij kan ook terugvallen op Simon Verreet, fractieleider voor Groen in de Antwerpse districtsraad voor ondersteuning, indien nodig. “Ik heb er alle vertrouwen in dat zij dat goed gaan doen”, zegt Meeusen. “Het is ook dankzij hen dat ik mij zonder zorgen op mijn gezin kan focussen.”

Antwerps districtsschepen Femke Meeusen (Groen)© Victoriano Moreno

Een nieuw ritme zoeken

Of haar mandaat na die drie maanden te combineren is met een schepenmandaat? “Absoluut”, zegt Meeusen overtuigd. “Het mandaat zal veeleisend blijven, dus ik zal een nieuw ritme moeten vinden. Maar ik heb een partner waar ik altijd op kan rekenen. En nu ook het vaderschapsverlof is uitgebreid naar twintig dagen, geeft dat ook meer rust en mogelijkheden. Dat is trouwens een belangrijke verwezenlijking geweest van Groen in de federale regering, dat wil ik er toch nog graag bij vertellen.” (lacht)

Haar laatste werkweek ziet Meeusen nog helemaal zitten. “Ik merk dat het niet meer aan hetzelfde tempo kan”, lacht ze. “Maar thuis gewoon zitten wachten tot het zover is, dat is ook niet aan mij besteed.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners