Seyno Lombaert stopt met het verhuren van films in zijn videotheek.© Dirk Vertommen

Laatste Mechelse videotheek stopt na 22 jaar met verhuur van films: “We telden nog zes of zeven klanten per week”

Mechelen -

De laatste videotheek van Mechelen stopt met het verhuren van films. Na 22 jaar worden de laatste films definitief verkocht. Uitbater Seyno Lombaert van VideoTake op de Nekkerspoelstraat maakt zo ruimte voor de broodjeszaak die in hetzelfde pand gevestigd is. “Het kon niet blijven duren”, zegt hij.

Stijn Van de Sande

VideoTake in de Nekkerspoelstraat in Mechelen werd 22 jaar geleden opgericht. Seyno Lombaert nam de zaak zo’n twee jaar geleden over, nadat hij er eerder al verschillende jaren werkte als jobstudent. Lange tijd was het de laatste videotheek in Mechelen en omstreken waar je nog terecht kon om een fysieke film te huren, maar aan dat hoofdstuk komt nu een einde.

“In de beginjaren waren de videotheken enorm populair”, zegt Seyno. “Vaak stond er om 22u nog een rij mensen aan te schuiven. Maar door de jaren heen verminderde die populariteit. Zeker sinds de komst van de online streamingdiensten is er steeds minder vraag naar fysieke films. De coronacrisis versterkte dat fenomeen. Daardoor maken we al jaren geen winst meer met het verhuren van films. We telden nog zes of zeven klanten per week. Uit nostalgie en om die enkelingen niet in de kou te laten staan, bleven we doorgaan.”

Seyno wil zich focussen op de broodjeszaak die in hetzelfde pand gevestigd is.© Dirk Vertommen

Een samenloop van omstandigheden deed Seyno uiteindelijk beslissen om de verhuur toch stop te zetten. “De leverancier van onze films ging failliet”, vertelt hij. “Dat in combinatie met de bijzonder kleine vraag maakte dat ik geen energie meer wilde steken in de verhuur. Die energie steek ik liever in de delen van onze zaak die wel een toekomst hebben. Want we zijn niet alleen een videotheek, maar ook een postpunt, vapeshop en broodjeszaak. Vooral de broodjes draaien goed. Door de filmverhuur stop te zetten, komt er plaats vrij om dat verder uit te breiden.”

Films opgekocht

Daarom start VideoTake binnenkort met grondige verbouwingen, maar eerst hield de zaak nog een uitverkoop. “Alle 5.000 films moesten de deur uit”, klinkt het. “Er was enorm veel interesse. Dat verbaasde me. Vrijdagmiddag hadden we nog iets meer dan 3.000 films over. Die werden allemaal in een keer opgekocht door een opkoper. Ik vind het jammer dat er een einde komt aan het hoofdstuk van de videotheek. Zeker voor die paar klanten die de overstap naar streaming nog niet maakten. Maar het kon niet blijven duren.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen