© De Telegraaf

Nederlandse drugscrimineel ‘Zwarte Cobra’ vrijgesproken voor dubbele moord in Antwerpen uit 1993

Amsterdam, Antwerpen -

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag de Nederlandse drugscrimineel Henk R. (71), beter gekend als de ‘Zwarte Cobra’, vrijgesproken voor een dubbele moord in Antwerpen van bijna dertig jaar geleden. Diamant- en drugshandelaar Henie Shamel en zijn vriendin Anne de Witte werden in 1993 vermoord op de Plantin en Moretuslei.

jtp, sare

De moord dateert van 9 mei 1993. Voorbijgangers merkten twee zwaargewonde personen op in een Mercedes op de Plantin en Moretuslei in Antwerpen. De slachtoffers bleken allebei in het hoofd te zijn geschoten. Ze werden nog naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar overleden ze enkele dagen later.

De slachtoffers waren diamanthandelaar Henie Shamel (55) en zijn Brusselse vriendin Anne de Witte (44). Vrijwel onmiddellijk werd in de richting van een afrekening in het diamantmilieu gekeken. Shamel had geen al te beste reputatie en vanuit Nederland kwam informatie dat hij zich ook inliet met drugshandel.

De zaak werd uiteindelijk opgelost dankzij een Nederlandse crimineel die uit de biecht klapte in de aanloop naar het Passage-proces over verschillende liquidaties in de onderwereld. Daar kregen vier verdachten levenslang, onder hen de uitvoerders van de moord op Shamel en De Witte.

Beroepscrimineel

Volgens een van de getuigen op het proces was beroepscrimineel Henk R., beter bekend als de Zwarte Cobra de opdrachtgever van de moord. Hij zou een schuld van (omgerekend) 1 miljoen euro gehad hebben bij Shamel. R. zat op dat moment een celstraf van zeventien jaar uit in de Verenigde Staten voor de smokkel van xtc-pillen. In 2021 werd hij overgebracht naar Nederland, waar hij opnieuw de cel in moest na een eerdere veroordeling in een drugszaak.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste een gevangenisstraf van 22 jaar tegen R. voor zijn betrokkenheid bij de liquidaties in Antwerpen, maar de rechtbank oordeelde vrijdag uiteindelijk dat er onvoldoende aanwijzingen waren om de betrokkenheid van R. te staven en sprak de Zwarte Cobra vrij. De advocaat van de man wees een intussen overleden drugshandelaar aan als vermoedelijke opdrachtgever.

“De rechtbank is van oordeel dat op grond van de inhoud van het dossier niet zonder twijfel kan worden vastgesteld dat de man zich heeft schuldig gemaakt aan dat waar hij van wordt verdacht”, stelde de rechter. Het OM overweegt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen