© Peter Hilz
EU-leiders spreken sussende taal over banken in eurozone
Terwijl de Europese banken een bewogen dag op de aandelenbeurzen beleven, hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden vrijdag op een top in Brussel hun vertrouwen uitgesproken in de stabiliteit van het bankwezen in de eurozone.
“Het bancair systeem is stabiel in Europa”, zo verzekerde de Duitse bondskanselier Olaf Scholz na afloop. Met name het aandeel van Deutsche Bank noteerde vrijdag 12 procent verlies, maar dat verontrustte de Duitse regeringsleider niet. “Deutsche Bank heeft zijn economisch model grondig gemoderniseerd en is winstgevend. Er is niks om ons zorgen over te maken.”
Ook de Nederlandse premier Mark Rutte relativeerde de aandelenkoersen. “Het is onvermijdelijk dat er in de markt wat reacties zijn”, verwees hij naar de faling van de Amerikaanse Silicon Valley Bank en de overname van het zwalpende Crédit Suisse. “Onderliggend” is het Europese bankwezen echter “heel sterk”, met buffers, kapitaal- en liquiditeitsvereisten en strak toezicht. “Dat wijkt af van de situatie in Amerika.”
Aangesnoerde bankregels
De eurolanden hebben de bankregels fors aangesnoerd in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en daar plukt de eurozone nu de vruchten van, betoogde Rutte. Zo worden veranderingen in de rente meegenomen in de stresstests en ook op andere punten is het toezicht strenger dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. “Er is kritiek geweest. Waren we niet te streng? Laten we blij zijn dat we dat gedaan hebben.”
De leiders kregen vrijdagochtend op een al eerder geplande vergadering over de eurozone een briefing van Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe en voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank. Lagarde herhaalde volgens een insider dat de ECB klaar is om banken te helpen indien dat nodig zou zijn. “Wat betreft de financiële stabiliteit, beschikt de ECB over alle noodzakelijke instrumenten om liquiditeiten te voorzien voor het financiële systeem van de eurozone, indien nodig”, zei ze.
Lagarde, zowat de enige rondom de tafel die als Frans minister van Financiën en directeur van het Internationaal Monetair Fonds op de eerste rij zat tijdens de financiële crisis in de eurozone, hamerde er naar verluidt opnieuw op dat er verdere stappen moeten gezet worden voor de integratie van de Europese kapitaalmarkten en de voltooiing van de Europese Bankenunie. Zo blijft het wachten op Italiaanse ratificatie van het akkoord dat het Europese noodfonds ESM helemaal in stelling brengt als ultiem vangnet.
Hoofdpunten
MEER OVER
OPEC+ verlaagt olieproductie in 2024
Het oliekartel OPEC+ zal volgend jaar dagelijks ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter olie per …
Struikelstenen voor familie van kunstenaar Jan Vanriet onthuld. “Zonder de concentratiekampen was ik er nooit geweest.”
Tachtig jaar geleden, op 2 juli 1943, werden de verzetslieden Ludovica ‘Louise’ Wannijn en haar …
Stuk wegdek Zuiderring omhooggekomen door warmte
Op de Zuiderring (N71) in Mol is zondagavond een stuk van het wegdek omhooggekomen van de warmte. …
Erop en erover: Club Brugge bezorgt Union een koude douche
Terwijl Antwerp en Genk het onderling uitvechten, hoopt ook Union nog de titel te veroveren. De …