Burgemeester Gilles Bultinck uit Vosselaar toonde enkele jaren geleden samen met de organisatoren van De Heistse Pijl al een schilderij van Karel Kaers.© Bart Van den Langenbergh

Vosselaar draagt Karel Kaers voor als nieuwe ereburger: jongste wereldkampioen wielrennen ooit

Vosselaar -

Het lokaal bestuur van Vosselaar wil voormalig wereldkampioen wielrennen Karel Kaers postuum de titel van ereburger geven. De titel van ereburger in Vosselaar wordt slechts uitzonderlijk toegekend aan inwoners met een bijzondere status.

Bart Van den Langenbergh

Als de gemeenteraad van Vosselaar op donderdag 30 maart hiervoor het licht op groen zet, wordt Karel Kaers postuum uitgeroepen tot nieuwe ereburger van de gemeente. Karel Kaers vervoegt hiermee de galerij van ereburgers in de gemeente met grote namen als Remi Lens, Emiel Van Hemeldonck en dokter Paul Janssen.

De gemeente Vosselaar ontving een verzoek van de familie van Karel Kaers om de overleden wielrenner de titel van ereburger toe te kennen. Het was op 20 december 2022 exact vijftig jaar geleden dat Karel Kaers overleed. Karel Kaers stierf in 1972 op 58-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Hij was een van de meest beroemde sportmensen uit Vosselaar met een groot palmares. Zijn belangrijkste zege was de overwinning op het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in het Duitse Leipzig in 1934 op amper 20-jarige leeftijd. Karel Kaers is nog altijd de jongste wereldkampioen bij de beroepsrenners. Hij won ook de Ronde van Vlaanderen, het Belgisch Kampioenschap en meerdere zesdagenkoersen.

Karel Kaers uit Vosselaar werd in 1934 op amper 20-jarige leeftijd in Leipzig wereldkampioen wielrennen op de weg.© Archief Mark Van Hamme

“Karel Kaers heeft een ereplaats op het kerkhof bij Emiel Van Hemeldonck en met de Karel Kaerslaan is er in Vosselaar ook een straat naar hem genoemd”, luidt het bij de gemeente Vosselaar. “De trofee van het wereldkampioenschap in 1934, porseleinen leeuwen van de zoo van Leipzig, werd door Karel Kaers aan de gemeente Vosselaar geschonken.”

Burgemeester Gilles Bultinck (Volk), zelf een wielerfanaat, zal aan de familie van Karel Kaers de oorkonde van het ereburgerschap overhandigen.

In juli 2021 stond Karel Kaers nog in de kijker op het gemeentehuis in Vosselaar tijdens de tentoonstelling van lokale wielerhelden.© Bart Van den Langenbergh

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Vosselaar