Op de plaats van de oude antilopenstallen komen er nieuwe gebouwen en twee grote buitenverblijven. Ook aan Orang-Oetan Kingdom wordt er gewerkt. Goed nieuws voor zowel de Somalische ezels als de kuifmakaken.© Stijn Van de Sande, Zoo Planckendael/Jonas Verhulst

ZOO Planckendael bouwt nieuwe verblijven en dienstencentrum: “Maar werken aan ingang stellen we voorlopig uit”

Muizen -

Er wordt opnieuw flink gebouwd en verbouwd in ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen). De verouderde antilopenstallen werden volledig afgebroken en aan Orang-Oetan Kingdom komt een nieuw makakenverblijf. De werken voor een dienstencentrum starten dan weer in het najaar. De nieuwe ingang werd voorlopig uitgesteld.

Stijn Van de Sande

Een dierentuin is nooit af, en dat is ook in ZOO Planckendael duidelijk te merken. Ruim een halfjaar nadat het vernieuwde Orang-Oetan Kingdom in gebruik werd genomen in de tropische serre, wordt er opnieuw een belangrijk deel van het park onder handen genomen. Vorige maand startte de afbraak van de verouderde antilopenstallen, vlak bij de berberapen en de hyena’s in het Afrikaanse werelddeel. Op die plek zitten onder meer de bongo’s en Somalische ezels.

Een deel van die stallen werd eerder al onder handen genomen, maar nu worden ook de overige gebouwen en de buitenperken vernieuwd. Een stuk van de Afrikaroute is daardoor tijdelijk onderbroken. “De werkzaamheden gaan stilaan hun laatste weken in”, zegt Amanda Wielemans van ZOO Planckendael. “Het bestaande buitenperk van de bongo’s wordt opnieuw ingericht en opgedeeld in twee grote buitenverblijven. Die zullen plaats bieden aan de dikdiks, dorcasgazellen, struisvogels, Somalische ezels en natuurlijk aan de bongo’s, waar we recent kleine Yafar mochten verwelkomen.”

Er wordt volop gewerkt aan de verblijven van onder meer de bongo’s en de Somalische ezels.© Stijn Van de Sande

De bongo.© Zoo Planckendael/Jonas Verhulst

Kuifmakaken

Ook aan Orang-Oetan Kingdom wordt er nog gewerkt. Op een van de eilanden zaten tot voor kort Chinese muntjaks. Maar dat was slechts tijdelijk in afwachting van de kuifmakaken, die vroeger ook al in dit deel van het dierenpark leefden. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw binnenverblijf naast het eiland, zodat de apen binnenkort opnieuw kunnen verhuizen. In de tropische serre denkt Planckendael dan weer aan een project met vlinders. Maar dat proefproject moet de komende weken nog verder vorm krijgen.

Aan het Orang-Oetan Kingdom komt een verblijf voor kuifmakaken.© Stijn Van de Sande

Nieuw dienstencentrum

In het najaar start Planckendael ook met de voorbereidende werken voor het nieuw dienstencentrum op de Vennecourt. De vergunningsaanvraag voor dat project zit in de laatste fase. Tegen de plannen kwam enkele jaren geleden fel protest van de buurtbewoners, die vreesden voor onder meer geur- en lawaaihinder en meer verkeer in de Plankendaalstraat. “We zijn in gesprek gegaan met de buren en hebben de plannen volledig hertekend. De plooien met de buurt zijn dan ook helemaal gladgestreken”, zegt Wielemans.

In het najaar start Planckendael met voorbereidende werken voor een nieuw dienstencentrum vlak bij de Leuvense Vaart.© Stijn Van de Sande

In het nieuwe dienstencentrum langs de Leuvense Vaart worden verschillende functies gecentraliseerd. Zo komen er onder meer werkplaatsen, een dierenkeuken, een praktijk voor de dierenartsen, opslagplaatsen, een serre en enkele separatieruimtes voor dieren. “Al die diensten zitten nu nog verspreid in het park. Om efficiënter te kunnen werken en te vermijden dat we continu tussen de bezoekers moeten met bijvoorbeeld onze tractors, willen we die diensten bundelen in een logistiek complex aan de Vennecourt”, klinkt het.

Ingang uitgesteld

Dat zorgt er wel voor dat de nieuwe ingang voor het dierenpark er voorlopig niet komt. Het project, waarbij de bestaande ingang vervangen wordt door een constructie met drie indrukwekkende luifels in bamboe, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. “Na de paasvakantie zouden we beginnen met de afbraak van de huidige gebouwen aan de ingang”, zegt Wielemans. “Maar we kozen er uiteindelijk voor om de investering in het nieuw dienstencentrum voorrang te geven.”

Een impressie van hoe de nieuwe ingang er moet uitzien.© ZOO Planckendael, Sven Mouton

Door de werken aan de antilopenstallen is een deel van de Afrikaroute nog een tijdje onderbroken.© Stijn Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners