Mick Van der Elst, Lowiekes mama Ellen en haar vader Marc Smolders met zusje Emilou en Stijn Verhaegen. Emilou draagt de groene shirts waarin de Lowieke-lopers meedoen. Ook Ellen en Marc dragen een sweater met het aapjeslogo, die je op de Trappistenrun kan kopen.© kma

Trappistenrun voor het eerst gecombineerd met Kleine Superhelden Run voor Lowie (5) op 16 april

Westmalle -

Wie op zondag 16 april deelneemt aan de Trappistenrun in Westmalle, steunt meteen ook de actie voor Kleine Superheld Lowie. Meer zelfs: het organiserende team van Play & Sport besliste na contact met de familie van kankerpatiëntje Lowie (5) uit Zoersel om uitzonderlijk ook een Kleine Superhelden Run te organiseren, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar.

Kristin Matthyssen

De Trappistenrun met tijdsmeting in de mooie omgeving rond de Brouwerij van Trappisten is al jaren een gevestigde waarde. Meestal lokt de loophappening zo’n 1.000 tot 1.500 sportievelingen. Omdat er met gepersonaliseerde borstnummers wordt gewerkt, vraagt Play & Sport om op voorhand in te schrijven. Voor de late beslissers zijn er ook nog daginschrijvingen. Vorig jaar was het zo’n prachtig paasweer dat er halsoverkop flessen Trappist van Westmalle moesten worden bijgehaald, die elke deelnemer in zijn goodiebag vindt na afloop.

Traditioneel schenkt de Trappistenrun 2 euro van het inschrijvingsgeld aan een goed doel. In het verleden was dat al Child Focus en Feestvarken vzw. Stijn Verhaegen en Mick Van der Elst van Play & Sport voelden zich dit jaar aangesproken door de actie voor Kleine Superheld Lowie (5) uit Zoersel. Op 13 januari dit jaar kregen zijn ouders Ellen Smolders en Sven Vandamme te horen dat Lowie een medulloblastoom heeft, een agressieve en kwaadaardige hersentumor. Sindsdien zitten ze in een slechte film. Op 18 januari onderging Lowie een risicovolle hersenoperatie. Nu krijgt hij chemo in het UZ Gent.

“Lowie en zijn zusje Emilou (7 jaar, red.) zijn al geregeld bij Play & Sport op kamp geweest”, zegt Stijn. “Hun turnleraar in de school Beuk & Noot in Zoersel is monitor bij ons. De bompa van Lowie, Marc Smolders, woont in Malle. Wat zij nu meemaken, raakt ons allemaal. Hoe machteloos je je ook voelt, je wil iets doen om te helpen.”

Groene T-shirts

Mama Ellen Smolders loopt zelf om haar zinnen te verzetten. Ze kreeg meteen een hoop vriendinnen, vrienden en sympathisanten mee om samen voor de actie van Lowieke, onze kleine superheld te lopen. “Vorig weekend in Turnhout hebben we voor het eerst deelgenomen in gifgroene T-shirts, de kleur die Lowie zelf gekozen heeft. Een vriendin, Jenske Pemen uit Hoogstraten, zorgde voor het ontwerp. Het logo is een aapje, het lievelingsdier van Lowie”, vertelt Ellen. “In Turnhout kwamen er 77 mensen van ‘de Lowiekes’ aan de start. Dat was zo hartverwarmend. Zelf moest ik door een heupontsteking nog forfait geven, maar op 16 april bij de Trappistenrun wil ik erbij zijn.”

© Play & Sport

Het logo met het aapje van de acties voor Lowie.© rr

Omdat in Turnhout veel kindjes van de school van Lowie en uit de vriendenkring van Ellen en Sven meeliepen, besliste Play & Sport voor het eerst een Kleine Superhelden Run aan de Trappistenrun te koppelen. Kinderen tussen 4 en 12 jaar kunnen inschrijven voor 5 euro. Ze krijgen allemaal een bandje en medaille. De overige opbrengst gaat volledig naar de actie voor Lowie. Er zijn vier leeftijdscategorieën. De kindjes lopen om 12.30u.

De waves voor de Trappistenrun met afstanden tussen 5, 12 en 21 kilometer zijn tegen dan al vertrokken. Meewandelen kan ook altijd.

De Kleine Superhelden Run doet wat terugdenken aan de Kleine Heldenrun die Play & Sport vroeger aan de Trappistenjogging in het najaar koppelde. Die actie begon ter nagedachtenis van Loewie Duchene uit Malle, die 22 maanden oud was toen hij overleed aan progeria. Ook zijn mama liep toen mee voor het goede doel.

“Die steun die we ervaren, hadden wij nooit verwacht”, zegt Ellen. “Het is zo’n gemeenschapsgevoel dat ontstaat en waardoor je je mee gedragen voelt. Op 16 april zullen we sowieso in een zware periode zitten. Op 8 april, in het paasweekend, begint Lowie met de isolatie ter voorbereiding van zijn stamceltransplantatie. Hij moet dan zes weken in dezelfde kamer blijven. Daarna volgt nog protonbestraling. Voorlopig ondervindt hij weinig bijwerkingen van de chemokuren, maar blijkbaar wil dat niks zeggen.”

Wie als steun wil meelopen met ‘de Lowiekes’ in een groen T-shirt, stuurt een bericht naar onzekleinesuperheld@gmail.com.

Toevallig koos Play & Sport ‘Hier groeien helden’ als jaarthema. “We kunnen nu al zeggen dat het goede doel van onze Trappistenjogging dit najaar het Kinderkankerfonds zal zijn.”

playsportevents.be

trappistenrun.playsportevents.be

Mick, Ellen, Stijn en stagiair Floris Obbels.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners