© rr

Labo CMA Herentals biedt medewerkers gratis opsporingstest darmkanker aan

Herentals -

Maart is de internationale darmkankermaand en daar pikt Labo CMA Herentals op in. “Vermijd spijt en doe de test”, luidt het daar. Bij het labo geven ze het voorbeeld: per medewerker die zich laat testen, doneert het labo een bedrag aan vzw Stopdarmkanker.

“De Belgische laboratoriumgroep Medina/cma/lko-lmc/akl draagt als schakel in de gezondheidszorg die actie een warm hart toe en dit initiatief kadert binnen het Health@Work-beleid van de laboratoriumgroep. Daarom krijgen alle medewerkers, ongeacht hun leeftijd, de kans om zich tot eind maart gratis te laten testen op darmkanker”, zeggen ze bij Labo CMA Herentals. Per medewerker die zich laat testen, doneert het labo een bedrag aan de vzw Stopdarmkanker. Bij de laboratoriumgroep werken zo’n 1.000 mensen. Het beschikt ook over tien labo’s verspreid over Vlaanderen en Wallonië. In de vestiging van CMA in Herentals werken er zo’n 180.

Vroegtijdig opsporen

“We voeren in onze labo’s analyses uit op deze stoelgangtesten en weten hoe belangrijk die zijn.” zegt Nicolas De Quinnemar, CEO bij de laboratoriumgroep. “Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld tien jaar voordat een poliep een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose 95% van de mensen nog in leven. Met die kennis vinden we dit een heel zinvol preventief onderzoek. Ook voor onze medewerkers.”

Hoe zit de test in elkaar? Een stoelgangtest spoort bloed op in de stoelgang dat niet met het blote oog zichtbaar is. Sommige mensen vinden het vervelend om een staal van hun stoelgang te nemen, maar met de afnameset en een duidelijke handleiding van CMA gaat dat vlot in vijf minuten.

Zelf de test doen?

“Ben je jonger dan 50 jaar en wil je een stoelgangtest laten uitvoeren? Via je huisarts kan dat altijd”, zo luidt het bij CMA. “De test is niet gratis. Je betaalt het remgeld, ook voor de consultatie bij je huisarts. Als je tussen de 50 en 74 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Daarin zit een uitnodigingsbrief, een deelnameformulier, een folder en een gratis afnameset om zelf een staal van je stoelgang te nemen.”(hhm)

Meer info: www.dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners