© Jan Van der Perre

Agentschap Wegen en Verkeer laat volledige heraanleg Turnhoutsebaan onderzoeken: “We moeten de verkeersveiligheid verhogen”

Borgerhout -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft studiebureau Tractebel, participatiebureau Endeavour en ontwerpteam 51N4E aangesteld om een volledige heraanleg van de Turnhoutsebaan in het Antwerpse district Borgerhout te onderzoeken. Er zal ook een participatietraject worden opgestart om buurtbewoners, verenigingen, scholen en handelaars bij de plannen te betrekken.

Bron: BELGA

De Turnhoutsebaan veroorzaakt al jaren problemen op het vlak van verkeersveiligheid, onder meer omdat fietsers er niet over een apart fietspad beschikken. Hoe dat euvel moet worden verholpen, is echter al even lang een bron van discussies, bijvoorbeeld over het al dan niet behouden van parkeer- en laad- en losplaatsen, het snelheidsregime, en de plaats van het openbaar vervoer.

Hogere verkeersveiligheid

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) besliste vorig jaar om van de Turnhoutsebaan alvast een fietsstraat te maken. Dat leidde dan weer tot ongenoegen bij het Antwerpse stadsbestuur, onder meer omdat er nauwelijks infrastructurele ingrepen bij hoorden.

“We moeten de verkeersveiligheid voor de actieve weggebruiker op de Turnhoutsebaan in Borgerhout absoluut verhogen”, zegt Peeters. “Dat doen we met een grondige herinrichting van gevel tot gevel en de aanleg van volwaardige fietsvoorzieningen. Voor die realisatie is als eerste stap een grondig studietraject noodzakelijk.”

2026

Concreet wordt de heraanleg van de Turnhoutsebaan onderzocht over een afstand van 1,2 kilometer binnen de Singel, tussen de kruispunten met de Kerkstraat en de Noordersingel (R10). Het doel is voornamelijk om de weg maximaal conflictvrij te maken, klinkt het.

Het studie- en participatietraject dat wordt opgestart, moet in een voorontwerp resulteren dat dan verder kan worden uitgewerkt. De eigenlijke werken zijn allicht pas ten vroegste voor 2026.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners