Steven en zijn hond Leia en schepen Bart De Bruyne op de plek waar de hondenuitloopweide zal worden ingericht.© yjs

Belseelse honden kunnen zich straks uitleven op nieuwe losloopweide: “Baasjes kunnen helpen om weide aan te leggen én te beheren”

Belsele -

Er komt deze zomer een nieuwe hondenlosloopweide in speelbos Mierennest in Belsele. Het terrein van zo’n 500 vierkante meter groot moet een antwoord bieden op de veelgestelde vraag naar meer hondenweides in Sint-Niklaas. “Samen met baasjes bepalen we de spelregels en bekeken we de inrichting van de zone”, zegt schepen van Dierenwelzijn Bart De Bruyne.

Yannick Joos

“Dat de nood aan hondenweides groot was, bleek al uit het stadsgesprek in 2019”, zegt schepen van Dierenwelzijn Bart De Bruyne (Groen). “Daarom zijn we op zoek gegaan naar mogelijke locaties in de stad en de deelgemeentes. Zo’n locatie moet eigendom zijn van de stad, minimaal 500 vierkante meter groot zijn en niet direct naast bewoning liggen. Bovendien mag de weide ook niet té ver uit het dorps- of stadscentrum liggen. In Belsele kwam het terrein op de Mierennest als meest geschikt uit de bus.”

Gedeeld beheer

Een volgende stap is nu om het domein verder in te richten en daarvoor doet het stadsbestuur ook beroep op de hondenbaasjes zelf. Afgelopen week verzamelden zo’n dertig Belselenaren in jeugdcentrum De Galjaar om hun suggesties te delen. “Samen met hen bepaalden we de spelregels en bekeken we de inrichting van de zone”, gaat de schepen verder. “Ze krijgen later dit jaar ook de kans om de handen uit de mouwen te steken bij de aanleg. Ook voor het beheer willen we een belangrijke verantwoordelijkheid bij de hondenbaasjes zelf leggen. We zijn ervan overtuigd dat gedeeld eigenaarschap ook voor een beter beheer van de weide zal zorgen. Tegen de grote vakantie zouden de voorbereidende werken klaar moeten zijn, zodat de Belseelse honden er deze zomer al terecht zouden kunnen.”

(Lees verder onder de foto)

Heel wat hondenbaasjes zakten af naar het participatiemoment.© IF

Belselenaar Steven Jansegers (33) is het baasje van Leia, een zevenjarige cockerspaniël, en is opgetogen met de komst van de weide. “Vroeger woonden we in Sint-Niklaas en konden we dagelijks naar een hondenuitloopweide, maar in Belsele was dat toch wel een gemis”, vertelt Steven.

Extra weides

De stad bekijkt om ook op andere plaatsen soortgelijke trajecten uit te stippelen. “In Nieuwkerken staan we al het verst en hebben we al enkele locaties bezocht”, vertelt schepen De Bruyne nog. ”Daarnaast zijn er plannen voor een grotere uitloopweide in het nieuw aan te leggen Sportkringpark in Sint-Niklaas.”

Ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau hecht veel waarde aan hondenlosloopweides in de stad. Samen met de lokale afdeling van de partij en zijn hond Blacky maakt hij komende zondag een hondenwandeling aan de speeltuin van De Witte Molen in Sint-Niklaas. Op die manier roept de partij op om blijvend werk te maken van meer hondenloopweides.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners