© ATV

3M stort Zwijndrecht 15 miljoen voor leefbaarheidsprojecten

Zwijndrecht -

De gemeente Zwijndrecht krijgt 15 miljoen euro ter beschikking voor investeringen in de leefbaarheid, het landschap en de publieke ruimte. Dat meldt minister van Omgeving Zuhal Demir. Het geld is onderdeel van de schadevergoeding van 100 miljoen euro waartoe chemiebedrijf 3M zich eerder verbond.

De beslissing is een gevolg van het Saneringsverbond, dat vorig jaar in oktober werd gesloten tussen onder meer de Vlaamse overheid, de gemeente en de actiegroepen. Dat akkoord moet ervoor zorgen dat Zwijndrecht en de ruimere omgeving niet enkel worden gesaneerd, maar ook opgewaardeerd. De leefomgeving moet na de sanering groener en duurzamer worden.

Zwijndrecht krijgt nu in schijven 15 miljoen euro ter beschikking. Het geld is afkomstig uit de 100 miljoen euro die 3M stortte aan het Milieu en Natuurfonds (MINA). Met het budget kan de gemeente de kosten opvangen van de bijkomende taken door de verontreiniging en investeren in de kwaliteit van het landschap en de publieke ruimte.

3M engageerde zich daarnaast al voor een bedrag van minstens 571 miljoen euro voor de sanering van de omgeving.

De gemeente zal nu een masterplan opmaken, in samenspraak met de bevolking, lokale burgercollectieven en verenigingen, en in nauwe samenwerking met de Vlaamse bevoegde instanties. Het kan gaan om investeringen in de leefbaarheid, het landschap, ecologie en de publieke ruimte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFOS-vervuiling