© Jeroen Hanselaer

De Week van Sacha: Lentegevoel in de Antwerpse politiek

Antwerpen -

Elke zaterdag blikt een stadsreporter terug op de gebeurtenissen van de voorbije week.

Sacha Van Wiele

Na een week van verwijten over oude, witte mannen, woke, cancel culture en censuur was de toon afgelopen week in de raadscommissie in het stadhuis compleet anders. Sparen de politici hun geschut voor het debat over de foto’s in de Arenbergschouwburg maandag in de gemeenteraad? Of komt het door het begin van de lente?

De raadsleden van de commissie van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) keken maandag raar op toen plots het geluid van een orgelpijp door de raadszaal galmde. Bleek dat N-VA-gemeenteraadslid Kevin Vereecken op een loden orgelpijp van driehonderd jaar oud zat te blazen om aandacht te vragen voor een Europese richtlijn die het ambacht van orgelrestauratie in gevaar brengt.

Over het veer over de Schelde ontstond dan weer een verrassende coalitie. Het stadsbestuur wil de huidige frequentie met om het kwartier een overzet behouden. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) stuurde hierover al brieven naar minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “We moeten samen blijven duwen”, zei Mie Branders (PVDA). “We moeten tonen dat we in Antwerpen eensgezind zijn.” Kennis was blijkbaar zo van slag door de vaststelling dat hij met PVDA aan dezelfde zijde van de barricade stond dat hij Groen-fractieleider Ilse van Dienderen aansprak met mevrouw Van Besien. Daarop volgden enkele vragende blikken in de richting van gemeenteraadslid Wouter Van Besien (Groen).

Ook twee andere politieke tegenstanders vonden elkaar. Zo gaf schepen Annick De Ridder (N-VA) Groen-fractieleider Van Dienderen gelijk. De schepen was de afgelopen jaren inderdaad vergeten om de raad te informeren over de stedelijke ontwikkelingskosten. “U heeft gelijk”, zei de schepen, waarop ze een stilte liet vallen om te benadrukken hoe uitzonderlijk dit was.

De eensgezindheid in de politiek was ook buiten de commissies te merken. Antwerps schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) hield een bevlogen speech op de opening van Huis Archimedes. Daar worden kwetsbare jongens opgevangen. “Het komt niet vaak voor, maar ik ben het eens met mijn collega”, zei schepen Els van Doesburg (N-VA).

Alleen bleef de sfeer van eensgezindheid niet duren. Groen-gemeenteraadslid Ilse De Schutter maakte zich zorgen over de herstructurering van Arosa, de adviesraad rond ontwikkelingssamenwerking. Schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) reageerde gepikeerd. “U bent goed op de hoogte voor iemand die niet in deze raad zit en hier uit de verslagen van Arosa voorleest”, zei Ait Daoud bijna verwijtend.

De Schutter reageerde kwaad: “U zou blij moeten zijn dat ik geïnteresseerd ben. Waarom is dit volgens u erg? Mijn collega’s in de fractie verwijten mij wel eens dat ik te lief ben voor de meerderheid. Wel schepen, u kreeg mij kwaad. Dank u.”

Weg sfeer. Weg lentegevoel. En met het wokedebat over de Arenberg in de gemeenteraad maandag vallen er voorlopig geen opklaringen te verwachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen