© Shutterstock

Australië zet als eerste ter wereld standaard voor composteerbare kleding

Een leven zonder kleding, dat kunnen we ons niet voorstellen en gelukkig hoeft dat ook niet. Er is niets mis met jezelf willen bedekken en je buurman liever niet in zijn blootje zien rondhuppelen. Maar ergens zijn we als samenleving de mist ingegaan wat betreft onze relatie met kleding en mode, met alle gevolgen van dien.

Camille Van Puymbroeck

Volgens cijfers van de BBC wordt er jaarlijks wereldwijd 92 miljoen ton kledij weggegooid, een cijfer dat de komende jaren volgens schattingen alleen maar zal toenemen. Door fast fashion, vliegensvlugge trends en een bizar stockbeleid groeit die kledingafvalberg zienderogen. Het grootste deel van dat textiel wordt vervolgens begraven of verbrand, maar in Australië werkt de overheid momenteel aan een derde optie: composteren.

Samenwerken voor minder afval

Het idee van de composteerbare kledingrichtlijnen komt van Stephanie Devine van Very Good Bra. Hoewel de beha’s die ze ontwerpt in principe perfect composteerbaar en afbreekbaar zijn, werden die door compostbedrijven niet aanvaard. Zonde, en dus begon ze een anderhalf jaar durende queeste met als doel duidelijke richtlijnen te ontwerpen voor het composteren van kleding. Met de steun van Cotton Australia is haar voorstel nu aanvaard door Standards Australia.

Concreet zullen er in de nabije toekomst nationale criteria worden uitgewerkt waaraan composteerbare kleding dient te voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld biologisch katoen gebruikt worden, maar ook speciale kleurstoffen en afbreekbare stiksels. Een hele waslijst dus, maar als fabrikanten én afvalverwerkers op de kar springen, zou het weleens een grote stap voorwaarts kunnen betekenen voor de toekomst van de kledingindustrie - en de ecologische voetafdruk ervan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle