© AFP

Denemarken gaat “verdacht” object in buurt van Nord Stream 2-pijpleiding bergen

Denemarken heeft het Nord Stream-consortium uitgenodigd om deel te nemen aan de berging van een cilindervormig object dat in de buurt van de Nord Stream 2-pijpleiding in de Baltische Zee is gevonden. De Russische president Vladimir Poetin noemt dat object verdacht.

Bron: Belga

“Het Energieagentschap heeft de eigenaar, Nord Stream 2, aangeboden om deel te nemen aan de bergingsoperatie”, klonk het donderdagavond in een mededeling, ongeveer zes maanden na de ontploffingen aan de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2.

LEES OOK. Was het tóch Rusland dat Nord Stream opblies? Duitse expert wijst op ‘merkwaardige’ details

Een datum voor de operatie is nog niet gekend. En het is ook niet duidelijk of en wat de exploitant, waarvan het Russische bedrijf Gazprom de belangrijkste aandeelhouder is, heeft geantwoord.

Het object is nog niet geïdentificeerd, maar zou geen bedreiging vormen voor de veiligheid, meldt het agentschap. Dat zal met hulp van het Deense ministerie van Defensie het object, dat 40 centimeter hoog is en een diameter heeft van 10 centimeter, bergen. “Het is mogelijk dat het object een maritieme rookboei is. Dat moet verder onderzoek uitwijzen”, klinkt het.

Link aan sabotage van pijpleidingen

Het was Poetin die twee weken geleden bekendmaakte dat het object door Gazprom gelokaliseerd en ontdekt is. De Russische president wees erop dat het object gelinkt kan worden aan de sabotage van de pijpleidingen.

“Specialisten denken dat het mogelijk een antenne is om een signaal op te vangen voor het activeren van een explosief, dat geplaatst kan zijn in dat deel van de gaspijpleiding”, verklaarde Poetin op de Russische zender Russia 24.

Bijna zes maanden na de explosies is het nog niet duidelijk wie achter de sabotage zit. Duitsland, Zweden en Denemarken zijn een onderzoek gestart, maar voorlopig zonder resultaat. Volgens The New York Times zit een “pro-Oekraïense groep” achter de aanval. De krant baseert zich op informatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Eind september werden in totaal vier lekken ontdekt in Nord Stream 1 en 2, waarlangs Russisch gas via de Oostzee naar Duitsland kan worden geleverd. De pijpleidingen werden beschadigd door ontploffingen. De lekken gebeurden in internationale wateren, maar wel in de exclusieve economische zones van Denemarken en Zweden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER