Voorzitter Les Engagés Maxime Prévot© BELGA

Les Engagés onderhandelen niet over nieuwe meerderheid in Franse gemeenschapsregering

De voorzitter van Les Engagés, Maxime Prévot, ontkent vrijdag dat hij onderhandelt over een nieuw meerderheidsakkoord met de PS om de MR te vervangen in de regering van de Franse gemeenschap. In die regering loopt de spanning op over de vraag of er nieuwe masters geneeskunde moet komen aan de universiteiten van Bergen en Namen.

Bron: Belga

Beide universiteiten willen binnenkort naast de bachelor ook masterstudies in de geneeskunde aanbieden. Coalitiepartners PS en Ecolo zijn voor, maar MR is tegen. PS-voorzitter Paul Magnette dreigde ermee om via een wisselmeerderheid coalitiepartner MR buitenspel te zetten.

Prévot ontkende vrijdagochtend dat zijn partij praat over een nieuwe meerderheidsakkoord. “Ik onderhandel nergens over! Ik ben niet te koop!”, zei hij vrijdagochtend op Bel-RTL. Prévot herhaalde dat zijn partij wel degelijk bereid is een alternatieve meerderheid te steunen voor de nieuwe masters geneeskunde. Maar deze eenmalige steun zou niet betekenen dat de Franse gemeenschapsregering tot het einde van de legislatuur wordt herschikt, voegde hij er aan toe.

Prévot betwijfelt ook of de oprichting van de twee nieuwe masters de huidige problemen van het artsentekort in bepaalde gebieden van Wallonië zou oplossen. Volgens de voorzitter ligt het echte probleem bij de artsenquota.

“Geen sprake van een crisis”

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez liet donderdagavond bij Jeudi en prime’ (RTBF) nog optekenen dat er geen sprake is van een crisis. “Er is geen crisissituatie” binnen de regering van de Franse gemeenschap. “Denk niet dat we niet met elkaar praten. We zijn aan het onderhandelen”, aldus Bouchez. “Ik nodig iedereen uit om kalm te blijven, om het hoofd koel te houden. Onze argumenten zijn rationeel, legitiem. We gaan proberen een manier te vinden om iedereen tevreden te stellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER