Het geplande sportcomplex op de Uilmolenweg komt er voorlopig niet. — © Stad Mechelen
Raad van State vernietigt deelplan voor sportcomplex Uilmolenweg: stad stelt project uit
Het geplande sportcomplex op de Uilmolenweg en het Vrijbroekpark in Mechelen komt er voorlopig niet. Dat werd beslist nadat de Raad van State een deelplan had vernietigd. Het stadsbestuur hoopt de plannen op te kunnen schuiven naar de volgende legislatuur. In de tussentijd wil de stad de juridische kant van de zaak optimaliseren en focussen op andere sportprojecten.
Begin maart besliste de Raad van State om het deelplan Vrijbroekpark van het ruimtelijk uitvoeringsplan zonevreemde recreatie (RUP ZVR) te vernietigen. Dat wil zeggen dat de geplande werken en investeringen in het sportcomplex Uilmolenweg niet langer haalbaar zijn voor de agenda van het huidige stadsbestuur, dat de realisatie van het sportpark daarom wil opschuiven naar de volgende legislatuur. Op de bestaande voetbalterreinen moet een multifunctioneel nieuw sportcomplex komen met rugby- en voetbalvelden en terreinen voor beachsporten.
“Dit hadden we uiteraard liever anders gezien, maar de realiteit is wat ze is”, zegt schepen van Sport Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+). “Maar uitstel is geen afstel. We gaan gewoon voort met dit project, dat op termijn een grote meerwaarde moet betekenen voor alle sportpartners en Mechelaars. De komende tijd gaan we als stad samen met de provincie doordacht aan de slag met de feedback van de Raad van State. Dat betekent dat we de juridische kant van de zaak samen met onze advocaten willen optimaliseren om de rechtsgeldigheid in orde te krijgen.”
Een impressie van het geplande sportcomplex. — © Stad Mechelen
Dat is volgens Labsir niet per definitie de snelste oplossing, maar wel het scenario waarin de kans dat het sportpark er effectief komt het grootst is. Ook gedeputeerde voor Recreatiedomeinen Mireille Colson (N-VA) is naar eigen zeggen hoopvol. Om het juridische traject met onder andere extra ondersteuning, opmaak van nieuwe plannen en bijkomende studies succesvol af te leggen, wordt 300.000 euro vanuit het budget voor de Uilmolenweg geraamd.
Het uitstellen van de plannen is een flinke streep door de rekening van Rugby Mechelen. De rugbyclub is nu nog gevestigd op Schrale Hamme in Hombeek, maar mikte op een verhuizing naar het nieuwe complex aan het Vrijbroekpark. Omdat de huidige locatie flink verouderd is, injecteert de stad 50.000 euro in het opwaarderen van de site. “We hadden het graag anders gezien, maar blijven hoopvol”, zegt Olivier Wellens van Rugby Mechelen. “In afwachting van de verhuizing naar de Uilmolenweg is de extra ondersteuning een welgekomen hulp om ons clubhuis tijdelijk te renoveren.”
Geld voor andere projecten
De stad wil volgens schepen Labsir blijven focussen op andere sportprojecten. Zo kent de geplande multifunctionele sportsite in deelgemeente Leest een tekort van een miljoen euro door gestegen prijzen. Dat wordt door de stad opgevangen. Voor SK Heffen wordt dan weer een kleine in 500.000 euro extra voorzien om de aanleg van de jeugdterreinen, de tijdelijke auto- en fietsenparkings en de hoogspanningscabine te realiseren. Zennester Hombeek krijgt dan weer een stadsbijdrage van 250.000 euro voor de aanleg van een nieuw kunstgrasveld.
De nieuwe sportsite in Leest kent een tekort van een miljoen euro, dat wordt opgevangen door de stad. — © Trias Achitecten.
“In de zomer gaf het stadsbestuur nog aan dat alles in orde zou komen, nu schuiven ze dit dossier simpelweg door naar de volgende legislatuur. We mogen hier niet te licht over gaan. Dat de stad hun belofte niet kan waarmaken, is hun eigen fout”, reageert raadslid Karl Lauwers van oppositiepartij CD&V. “De vernietiging door de Raad van State toont dat de stad dit dossier niet goed aanpakte. Als ze beter hadden overlegd met de omwonenden, dan had dit probleem zich misschien niet gesteld. Nu moeten er nieuwe plannen gemaakt worden, wat tot een extra kost van minstens 300.000 euro zal leiden. Dat is toch niet niks.”
Ook oppositiepartij N-VA is kritisch. “We hebben meermaals aan de alarmbel getrokken in dit dossier”, zegt Arnout Geys. “Door de mismeestering van dit dossier door de stad, dreigt Mechelen een Vlaamse subsidie van een miljoen euro mis te lopen voor dit project. Dat is geen voorbeeld van goed bestuur.”
Hoofdpunten
“Waarom krijgen ze zo’n lichte straf?” Wij beantwoorden de vragen na heisa rond proces-Reuzegom
CD&V-voorzitter Mahdi neemt het in Tiktok-video op voor Acid, Peter De Roover verbijsterd: “Ik kan dit niet geloven”
Antwerps restaurant overspoeld door negatieve recensies na ‘Reuzegom-video’ van Acid, advocaat stelt YouTuber in gebreke
Van Quickenborne na Reuzegom-filmpje van influencer Acid: “Laat je niet laten verleiden tot Tiktok-justitie”