© Dirk Vertommen

Indrukwekkend biercafé opent op Mechelse Grote Markt: “Enorme wijnvaten zijn nu gezellige zithoek”

Mechelen -

Na maanden verbouwen, opent vrijdag in de vroegere brasserie De Met op de Mechelse Grote Markt de vierde Bier Central van ons land. Zaakvoerder Peter De Clerck liet het pand met antieke materialen ombouwen tot een indrukwekkend biercafé met brasserie. “We zijn de hele week door open en elke dag van het jaar kan je hier een ander biertje drinken”, zegt hij. Liefst 35 staan er op de tap.

Sven Van Haezendonck

Zaakvoerder Peter De Clerck op de bovenste verdieping van Bier Central. Een enorme luchter springt er in het oog.© Dirk Vertommen

Op enkele details na is het pand niet meer te herkennen. Wie de zaak binnenkomt, stoot meteen op een grote toog die doet denken aan de sfeer van pubs. “Zie het als een uitnodiging om de rest van het café te ontdekken. Niet in een keer, maar na een bezoek of tien”, vertelt Robin Bliault. De Nederlandse interieurarchitect en zijn team hebben de voorbije maanden hard gewerkt om De Met helemaal om te toveren.

In het najaar van 2022 koesterde Peter De Clerck nog de ambitie om zijn Mechelse vestiging rond de jaarwisseling te openen. “Dat was iets te optimistisch, maar een mens moet optimistisch zijn in het leven. De levering van de meubelen heeft voor vertraging gezorgd”, zegt hij. Na Antwerpen, Brussel en Gent is die in hartje Mechelen zijn vierde Bier Central.

De monumentale muurdecoratie is origineel.© Dirk Vertommen

De grootsheid die de horecazaak uitstraalt, heeft iets grootstedelijk. “Volgens de mensen van brouwerij Het Anker, van wie we het pand huren, is dit inderdaad de grootste zaak van de Grote Markt”, vertelt Peter. Een kleine tweehonderd klanten vinden er met gemak een plekje om te zitten, terras niet meegerekend. “Met de prachtige feestzaal op de eerste verdieping hebben we voorlopig nog geen plannen, maar dat kan nog komen.”

35 bieren op de tap

Het concept: onze Belgische biercultuur op en top in de verf zetten. “Normaal hebben we 33 bieren op de tap. Hier zijn het er 35 omdat we er twee extra hebben van Het Anker. Onze vaten koelen we. Daarnaast schenken we 333 bieren uit flesje. Zo hebben we standaard 366 bieren. Eentje voor elke dag, ook tijdens een schrikkeljaar”, legt Peter uit.

Op de menukaart staan klassiekers zoals stoofvlees, balletjes in tomatensaus en Gentse waterzooi. “Elke middag bieden we een lunch aan. Alles is vers gemaakt.”

De stock met bierflesjes wordt aangevuld, eentje voor elke dag.© Dirk Vertommen

Toen de Mechelse brouwerij Het Anker het pand bij Peter De Clerck onder de aandacht bracht, was hij meteen verkocht. “Het heeft een historische waarde en dat past perfect bij ons concept”, zegt Peter. Voor de inrichting is gewerkt met gerecupereerde materialen. “Bijna alles wat je hier ziet, heeft al eens geleefd.”

Art deco-trap

Sommige materialen komen uit het gebouw zelf, zoals de statige muurdecoratie. “Die komt opnieuw tot haar recht. Het meest blij ben ik over de art deco-trap die we helemaal in oorspronkelijke staat hebben hersteld”, vertelt Peter. Al komen er ook heel wat interieurelementen van totaal andere plaatsen.

“Voor de inrichting recupereerden we zelfs antieke materialen uit een kerk en een school”, zegt Robin Bliault. Voor de inrichting werkt hij altijd met een basisontwerp. “Maar dat wordt het niet (lacht). Wij werken op het gevoel en stellen bij tijdens de bouw. Meestal komt alles uit een fabriek, maar wij werken met kunstenaars”, legt Robin uit.

Een van de wijnvaten die werd omgetoverd tot een gezellige zithoek.© Dirk Vertommen

Vanaf de eerste verdieping heb je ook zicht naar beneden toe.© Dirk Vertommen

Hij wijst naar de bar, waar onder meer een kerkdeur voor werd verzaagd. “Voor zitbanken gebruikten we de eindjes van kerkbanken”, zegt de interieurarchitect. De meest omvangrijke klus was het plaatsen van twee wijnvaten van 7.500 liter. “Die krijgen een tweede leven als gezellige zithoek. We hebben er een stuk voor uit de voorgevel moeten halen om ze binnen te krijgen.”

Enorme luchter

Heel erg in de wolken is de Nederlander ook over de samenwerking met Hendrickx Hout uit Leest. “De groothandel leverde ons in een handomdraai een mooie eiken boom. Daaruit hebben we de robuuste trap gemaakt die naar de eerste verdieping leidt”, vertelt Robin. Op de bovenverdieping trekt een enorme luchter de aandacht. “We weten niet waar hij vandaan komt, maar hij is hier op zijn plaats. En zie je deze bureaustoelen? Waar kom je dat tegen? Je kan je hier rustig neervlijen en het zicht op de Grote Markt is het schilderij.”

Bier Central op de Grote Markt 29 is heel het jaar door open vanaf 11u, op zaterdag vanaf 9u. “En dat minstens tot middernacht, in het weekend wat later. Mensen gaan niet moeten nadenken of we open zijn”, zegt Peter. Hij schat dat er zo’n 25 mensen nodig zijn om de zaak te laten draaien.

Interieurarchitect Robin Bliault op de robuuste trap, een van de blikvangers in de zaak.© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen