Instructeur Philip Verstraelen met Dirk Isenborghs die een opleiding volgt voor zijn C-rijbewijs.© kma

Nieuw oefenterrein VDAB komt als geroepen: nergens zo’n groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs als in provincie Antwerpen

Brasschaat -

Minister van Werk Jo Brouns (CD&V) opende donderdag een nieuw oefenterrein voor de opleiding vrachtwagenchauffeur op het militair domein, aan de Brechtsebaan in Brasschaat. Defensie werkt al langer goed samen met de VDAB. Voor kandidaat-chauffeurs uit het Antwerpse is dit nieuw oefenterrein interessant, want voorheen moesten ze in Herentals of Temse gaan oefenen.

Kristin Matthyssen

In de afgelopen twaalf maanden ontving VDAB 7.555 vacatures voor vrachtwagenchauffeur. Daarvan stonden eind februari nog 1.495 vacatures open. Met meer dan 400 openstaande vacatures is Antwerpen de provincie met het hoogste aantal. Daartegenover geven minder dan 500 werkzoekenden aan dat ze geïnteresseerd zijn in het beroep van vrachtwagenchauffeur. Zelfs als ze allen over een rijbewijs C/CE zouden beschikken, raken niet alle vacatures ingevuld.

De vergrijzing bij de truckers zorgt voor een groot tekort. Naast enkele voorwaarden zoals een vakbekwaamheidsattest en een medische keuring, zijn een goede lichamelijke conditie en een veilige rijstijl vereisten. Er zijn bovendien weinig werkzoekenden met passend rijbewijs en de nodige attesten.

In 2022 slaagden 578 werkzoekenden in de opleiding voor vrachtwagenchauffeur bij VDAB. Om zoveel mogelijk werkzoekenden de kans te geven om de opleiding te volgen, breidt VDAB zijn capaciteit uit. VDAB ging op zoek naar extra ruimte en vond die bij Defensie.

Het nieuw oefenterrein aan de Brechtsebaan.© kma

Carrièreswitch op 57ste

Dirk Isenborghs (57) uit Grobbendonk was woensdag een van de eersten die op het nieuw oefenterrein in Brasschaat mocht rijden. Hij werkte vroeger als schrijnwerker-meubelmaker in de bouw. Na een arbeidsongeval, en daarna ook nog het faillissement van het bedrijf waar hij werkte, koos hij op zijn 57ste nu nog voor een grote carrièreswitch.

Ruimte genoeg hier om te oefenen.© kma

“Ik reed vroeger soms met collega’s mee in de vrachtwagen naar een werf, en vond dat altijd wel tof. Het is een job met veel variatie en wat avontuur. Eigenlijk is het een beetje mijn jeugddroom die ik nu alsnog waarmaak. Vorige week zijn we in de Ardennen gaan oefenen. We hebben een heel goeie instructeur van de VDAB. Tijdens mijn opleiding ontvang ik verder mijn werkloosheidsvergoeding. De VDAB betaalt de opleiding en het cursusmateriaal. Vrachtbrieven opstellen, een aanrijdingsformulier invullen: je leert ook administratie. Op 29 maart heb ik mijn examen. Ik kreeg al enkele aanbiedingen van werkgevers die me zeiden dat ik zeker contact moet opnemen zodra ik mijn rijbewijs C heb.”

De grote droom van Dirk is internationaal transport, wie weet naar Spanje, want hij spreekt een mondje Spaans. “Maar eerst wat lokale ervaring opdoen, dat zal de volgende stap zijn.”

Alex werkte vroeger in de horeca. Hij volgt nu bij de VDAB een opleiding voor vrachtwagenchauffeur.© kma

Sneller bedienen

Instructeur Philip Verstraelen ziet in het nieuw oefenterrein in Brasschaat vooral een grote winst voor de kandidaat-chauffeurs uit Antwerpen. “We kunnen hen nu sneller bedienen. Ze moesten vroeger naar Herentals of Temse gaan oefenen.”

Alex Uwanomhen (35) is aan zijn opleiding bezig en woont in Antwerpen. Hij werkte vijftien jaar in de horeca maar raakte zijn job kwijt in de coronaperiode. “In het begin is het effe wennen. Maar nu lukt het al prima. Ik heb er echt zin in. Lange dagen en moeilijke uren ben ik al gewend uit de horeca, dus ik hoef niet per se een 9 to 5-baan.”

© kma

De VDAB is ook bezig met een proefproject met bijscholingen voor Oekraïense vrachtwagenchauffeurs, die geen code 95 van vakbekwaamheid op hun vrachtwagenrijbewijs hebben. Ze mogen bijgevolg geen beroep voor commercieel vervoer uitoefenen in een land van de Europese Unie. VDAB organiseert daarom als proefproject een bijscholing. Een tolk helpt om de lessen verstaanbaar te maken voor Oekraïners. Deze opleiding zal ook doorgaan op het terrein in Brasschaat.

“Defensie werkt ondertussen al 15 jaar samen met de VDAB op het vlak van werving, opleiding en re-integratie van arbeidskrachten op de arbeidsmarkt”, zegt kolonel Piet Neckebroeck, verantwoordelijke voor de opleidingen binnen Defensie. “Wij zijn blij dat we na de succesvolle opening van een test- en examencentrum in Peutie nu samen met hen dit tweede centrum kunnen openen in Brasschaat.”

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER