De ziekenhuisdirectie en Trefpunt Zelfhulp ondertekenden donderdag een intentieverklaring ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’.© Tommy Maes

H. Hartziekenhuis kiest voor intensere samenwerking met patiëntenverenigingen

Mol -

Het H. Hartziekenhuis in Mol wil de samenwerking met verschillende patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen verankeren en verder uitbreiden als ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’. Donderdag ondertekende de ziekenhuisdirectie daarover een intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp.

“We hadden al een goede samenwerking met diverse patiënten- en lotgenotenverenigingen, maar die willen we nog intenser maken”, vertelt Anita Jans, directeur verpleegkundig en paramedisch departement van H. Hartziekenhuis in Mol.

“Concreet willen we er een echte structurele samenwerking van maken, die tegemoet komt aan de noden van zowel de verenigingen als het ziekenhuis. We willen de patiënt centraal zetten en daarom zijn we continu op zoek naar concrete manieren om de participatie vorm te geven. Op hun beurt zijn patiëntenverenigingen vragende partij om intenser samen te werken met professionals.”

Daarom heeft het ziekenhuis donderdag een intentieverklaring met Trefpunt Zelfhulp ondertekend. Trefpunt Zelfhulp begeleidt het ziekenhuis en de patiëntenverenigingen in het proces naar een duurzame samenwerking.

“Door samen te werken met patiëntenverenigingen stelt het ziekenhuis zijn kennis van leven met een aandoening ten dienste van lotgenoten”, zegt Carine Vanwanseele van Trefpunt Zelfhulp. “Het gaat daarbij uiteraard om een aanvullende steun op de professionele ziekenhuiszorg en om een samenwerking waar je op kan rekenen.”

De patiëntenverenigingen gaan ook regelmatig overleggen met ziekenhuismedewerkers.© Tommy Maes

Ook de patiëntenverenigingen staan volledig achter het project ‘zelfhulpvriendelijk ziekenhuis’. “Het is een goede zaak dat we intensiever gaan samenwerken met het ziekenhuis”, vertelt Sandra Verheyden van Belenos, een lotgenotenvereniging van jonge actieve borstkankerpatiënten in de Kempen.

“Zo kunnen patiënten bij ons terecht voor ervaringen die we als lotgenoten zelf hebben meegemaakt, bijvoorbeeld over behandelingen die we hebben gedaan. Aan de andere kant kunnen artsen van het ziekenhuis bij onze lezingen en infomomenten meer toelichting geven over bepaalde behandelingen. Het is ook goed dat enkel betrouwbare en stabiele verenigingen worden betrokken, waarbij patiënten zeker correcte informatie krijgen.”

“We willen patiënten actief betrekken bij het beleid van het ziekenhuis”, zegt Ivo Jacobs, gedelegeerd bestuurder van het H. Hartziekenhuis. “Dat betekent niet dat de eigen verantwoordelijkheid van de zorgverlener vermindert, maar wel dat we als organisatie en als maatschappij een omgeving moeten scheppen waarbij patiënten de mogelijkheid krijgen om hun eigen situatie beter te beheersen. Het belang van zelfhulpgroepen, patiënten- en lotgenotenverenigingen mag niet worden onderschat.”

  (Tommy Maes )

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners