© kma
Café Trappisten viert eeuwfeest met nieuw logo en gelimiteerde gin
Op 23 maart 1923 om 17u opende het legendarisch Café Trappisten in Westmalle voor het eerst de deuren. Om dat historisch feit te herdenken, bleef het huidige Café Trappisten donderdag de hele dag dicht tot 17u. Daarna mocht iedereen de gouden loper betreden en onder een triomfboog van bierbakken van Westmalle de zaak betreden, waar een receptie ter ere van het eeuwfeest losbrak.
De medewerkers van de Brouwerij der Trappisten aan de overzijde stonden tegen 17u ook mee aan te schuiven. Zij mochten uiteraard niet ontbreken. — © kma
Zaakvoerders Johan Willekens en Nancy Smet deden veel inspanningen om het eeuwfeest in de kijker te zetten. Zo is er een nieuw logo dat op de nieuwe vlaggen tegen de Antwerpsesteenweg wappert. Daar staan ook nieuwe infopanelen opgesteld waarop de historiek van honderd jaar Café Trappisten en het trappistenbier van Westmalle in beeld en woord worden geschetst.
Tegen 17u stond er al een lange rij aan te schuiven. — © kma
Binnen naast het zaaltje is er een grote glazen muur met kastjes waarin verzamelattributen, van asbakken tot oude trappistenglazen en kruiken, staan tentoongesteld. Op een muur van de roodbruine Dubbel-zaal hangen oude foto’s van het café. In de lichtblauwe ruimte met de Extra-kleur is de toren van de Abdij van Westmalle op oude boeken geschetst en hangen tal van ingelijste foto’s waarop het personeel van Café Trappisten in kledij van honderd jaar geleden is uitgedost. Allemaal heel stijlvol en creatief gedaan.
Vanaf 17u mochten de gasten gratis komen drinken en hapjes eten van onder meer trappistenkaas om de jarige te vieren. Voormalig burgemeester Harry Hendrickx hield het bij een Tripel, “het beste wat de aarde te bieden heeft”, zei hij er naar gewoonte bij.
Je kan niet naast de verjaardag kijken, op de vensters zijn mooie versieringen aangebracht. — © kma
Oud-burgemeester Harry Hendrickx met een klein Tripeltje. — © kma
Het eerste Café Trappisten zag er zo uit. — © kma
Ook de medewerkers van de brouwerij tekenden present. Op de plaats waar nu café Trappisten staat, stond vroeger Huis ten Halve, recht tegenover de dreef die richting abdij loopt. Het huis heette zo omdat het ongeveer halverwege tussen Antwerpen en Turnhout stond. Deze herberg met kruidenierszaak werd altijd uitgebaat door grote families.
In 1841 kocht de Abdij van Westmalle de herberg en gronden. Familie van monniken die op bezoek kwamen, konden elkaar hier ontmoeten, want in de abdij zelf mocht de familie niet komen, en al zeker geen vrouwen. In 1922 lieten de broeders Huis ten Halve afbreken om er een nieuw café te bouwen.
Op 23 maart 1923 opende Café Trappisten voor het eerst zijn deuren. Het was dé plek bij uitstek om de lokaal gebrouwen drank te degusteren. In 1957 werden kamers uitgebroken, de keuken vergroot, terrassen en speeltuigen aangelegd. Een antiquair uit Antwerpen richtte het interieur in. Café Trappisten telde toen bijna duizend zitplaatsen en groeide uit tot een horecamonument.
In 1973 strooide een brand eventjes roet in het eten, maar gelukkig bleef de schade beperkt. In 2007 werd achter het oud café een nieuw ecologisch café gebouwd. Na de ingebruikname werd het oude gesloopt.
Het eerste Café Trappisten, voorheen herberg-kruidenier Huize ten Halve. — © kma
Op 23 maart 1923 opende het nieuw café voor het groot publiek. — © kma
Een brandje in 1973. — © kma
Speciaal voor het eeuwfeest lieten Johan en Nancy met toestemming van de monniken een gin maken, gedistilleerd uit een eerste batch Tripel van Westmalle. De gin is genummerd. Er komen 1923 flessen van op de markt die vanaf volgende week gekocht kunnen worden in Café Trappisten. Net als de speciale gepersonaliseerde boek speelkaarten, waarop de koningin bijvoorbeeld uit een kelkglas drinkt.
Verzamelaar Rik Vermeiren stond op de receptie al met grote ogen naar de fles gin te kijken. “Alles wat hier in deze kast staat heb ik thuis ook, behalve de stukken waar specifiek 1923 op staat, naar aanleiding van deze viering. Daar kom ik volgende week nog eens voor terug.”
De speelkaarten, met verschillende verwijzingen naar Westmals trappistenbier op. — © kma
De verzamelaars bekijken al eens de fles gin die vanaf volgende week te koop is. — © kma
© kma
Oude foto’s. — © kma
De boog van bakken waaronder alle gasten moesten stappen. — © kma
Nieuw logo en nieuwe vlaggen en infopanelen. — © kma
Het huidig personeel in de kledij van honderd jaar geleden. Leuk gevonden en gedaan! — © kma
De abdijtoren op oude boeken. — © kma
Het oud logo kreeg een nieuwe plaats. — © kma
Vanaf volgende week is de gin 1923 van Café Trappisten te koop. — © kma
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp