Heists dorpsdichter Femke Aubroeck met haar eerste dichtbundel. Binnenkort geeft ze de fakkel door aan een opvolger.© Joren De Weerdt

Afscheidnemend Dichter bij de Nete Femke Aubroeck heeft eerste dichtbundel klaar: “Kinderdroom die plots op tafel ligt”

Wiekevorst, Heist-op-den-Berg -

Mag ik u zeggen dat ik u gemist heb. Zo heet de eerste dichtbundel van Femke Aubroeck uit Wiekevorst (Heist-op-den-Berg). In 2021 werd ze aangesteld als eerste dorpsdichter van Heist-op-den-Berg, ofwel Dichter bij de Nete, zoals de titel officieel luidt. In haar bundel brengt ze nu haar werken als dorpsdichter samen met andere poëzie die ze daarbuiten schreef. Binnenkort geeft ze de fakkel door aan een opvolger.

Kristof Van Rompaey

“Ontzettend blij met het resultaat”, zo vat Femke haar gevoel samen. “Voor veel mensen lijkt het misschien banaal, want er wordt dagelijks met zo veel boeken naar je kop gesmeten, maar voor mij was het een kinderdroom om mijn eigen naam op een eigen boek te zien staan. En dan ligt die droom daar plots in een afgewerkte vorm op tafel. In feite is het echt crazy.”

In de nieuwe dichtbundel staan ruim vijftig gedichten. “Je kunt er alles in lezen wat ik schreef als Dichter bij de Nete, aangevuld met ander werk dat ik daarbuiten heb geschreven”, legt ze uit. “Het boek is ook geïllustreerd met evenveel zwart-wit foto’s die ik zelf maakte. Ik heb technisch geen verstand van fotografie, maar ik doe het wel graag. In plaats van met stockfoto’s of illustraties van iemand te werken, blijft het resultaat op deze manier ook 100% van mezelf. De uitgever vond de foto’s goed genoeg, dus is het die combinatie geworden.”

Kat en kinderen

De onderwerpen op de foto’s? “Onze kat, onze kinderen Amedee (4) en Willie (2,5), onze kat met onze kinderen, mijn echtgenoot met onze kat,...”, somt Femke al lachend op. “Tijdens corona was er natuurlijk niets anders dan onze twee bengels om het leven mee te vullen. De jongste kwam er tijdens corona bij en ook mijn aanstelling als Dichter bij de Nete begon tijdens corona. Die samenloop zorgde ervoor dat er een sterke focus op onze twee sjarels kwam te liggen en dat ze vaak toevallig plots inspiratie voor een onderwerp opleverden.”

Het boek is geïlusstreerd met zwart-wit foto’s die Femke zelf maakte. “Van onze kat, van onze kinderen, van onder kinderen met onze kat, van mijn echtgenoot met de kat,...”, somt ze al lachend op.© Joren De Weerdt

Op donderdag 30 maart geeft Femke de fakkel door aan haar opvolger. Intussen blijft ze schrijven. “Maar natuurlijk minder gestuurd en zonder concreet doel voor ogen”, zegt ze. “Nu heb je weer dat volledig spontane. Komt het niet, dan is het ook niet erg. Maar ik vind het zeker jammer dat het afgelopen is. Het was een hele eer om die titel te mogen dragen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat mijn opvolger het minstens even goed gaat doen.”

Themakleuren

Wie in de toekomst nieuwe schrijfsels van Femke wil lezen, houdt best haar Facebook-pagina en haar eigen website in de gaten. “Op mijn site kan je de bundel bestellen en zal ik mettertijd ook wel eens een nieuwe publicatie laten verschijnen”, deelt ze mee.

Het boek met harde cover kost 22 euro. Femke koos voor de lokale Uitgeverij Stokstaart uit Heist-op-den-Berg. “Het zijn bangelijke mensen, altijd bereikbaar en kort op de bal”, zegt ze. “We kozen bewust voor een uitvoering in enkel zwart, wit en rood. Dat zijn ook de themakleuren van Effenaf FEM, waarmee ik allerhande schrijf- en presentatiewerk aanbied. Hun ideeën sloten uitstekend aan bij wat ik in gedachten had. Ik ben heel blij met hun werk.”

www.femkeaubroeck.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners