Stephaan Du Lion blikt in ‘Pano’ terug op moordproces: “Mevrouw Vanessa, die heeft me tot in mijn kleinste teen geraakt”

Ruim een maand geleden werd de Antwerpse seriemoordenaar Stephaan Du Lion voor het assisenhof in Antwerpen veroordeeld tot levenslang voor de moord op vier vrouwen in de jaren 90. Het VRT-programma Pano kreeg de unieke kans om het proces integraal te filmen én om nadien met de veroordeelde moordenaar te spreken. Ja, hij hoopt vroeg of laat weer vrij te komen. Maar of hij vindt dat hij dat zou verdienen. “Nee, dat niet”, vertelt Du Lion in een bij momenten emotioneel gesprek met reportagemaakster Machteld Libert.

JOROBron: VRT

LEES OOK. ‘Pano’ praat met seriemoordenaar Stephaan Du Lion: “Ik wilde de last al lang van mijn schouders”

Het meest beklijvende moment van het assisenproces was zonder twijfel het moment dat Stephaan Du Lion na jaren stilzwijgen brak en in tranen toegaf dat hij Eve Poppe, zijn vierde en laatste slachtoffer, met voorbedachten rade vermoordde. Sinds 2017, toen hij na DNA-onderzoek tegen de lamp liep, bleef hij tot op het einde van het proces beweren zich niet meer te kunnen herinneren hoe en waarom hij de feiten had gepleegd.

Maar toen Vanessa Demares, de dochter van Eve Poppe, hem vanuit de getuigenbank minutenlang terechtwees, brak hij. “Ge hebt gelijk: ik heb uw moeder in de val gelokt, ik heb haar met voorbedachten rade gedood.” Met die woorden verbaasde hij alle aanwezigen en de twaalfkoppige jury.

LEES OOK. Stephaan Du Lion bekent dat moord op Eve Poppe gepland was na scheldtirade dochter: “Je hebt gelijk, ik heb je mama in de val gelokt”

Uitgescholden, maar op deftige manier

Tegenover Machteld Libert kwam hij terug op dat moment. De Pano-uitzending werd woensdagavond uitgezonden op Eén. “Mevrouw Vanessa, die heeft me tot in mijn kleinste teen geraakt”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Stephaan Du Lion. “Haar woorden kwamen heel hard binnen. Ze heeft me tien minuten lang uitgescholden, maar ze deed dat op een deftige manier.”

LEES OOK. Dochter van Eve Poppe deed Stephaan Du Lion kraken op assisenproces: “Heel mijn jeugd hoorde ik dat ik niets kon, nu heb ik een seriemoordenaar aan de praat gekregen”

Vanessa Demares, de dochter van Eve Poppe, die Stephaan Du Lion aan het praten kreeg.© Frank Bahnmuller

De veroordeelde ruitenwasser voelde zich tot dan geremd om alles op tafel te gooien, maar toen was het moment daar om wel open kaart te spelen. “Ik kon niet naar mijn cel teruggaan en het niet zeggen. De dag erop zou het mij niet meer gelukt zijn. Ik was echt opgelucht dat ik het had gezegd.”

Eenzelfde gevoel van opluchting voelde Du Lion toen hij tijdens het onderzoek toegaf dat hij naast de twee moorden waar hij mij geconfronteerd werd, nog twee andere moorden op vrouwen op zijn geweten had. “Jaren lang heb ik het weg gedronken en verdrongen en altijd maar afgeblokt. Maar toen ik toch in de gevangenis belandde wilde ik de last van mijn schouders.”

Afschuw en schaamte

Maar een echt motief of verklaring voor de moorden, die kreeg hij op het proces niet over zijn lippen en ook in Pano blijft een echte reden voor zijn handelen uit. “Ik kan daar nog altijd niet op antwoorden”, klinkt het onbehouden. Maar trots op wat hij heeft gedaan is hij geenszins. “Afschuw en schaamte”, dat is wat hij voelt bij de herinnering aan de feiten. “Ik kan nu veel minder voor de spiegel staan dan vroeger.”

“Nee, ik verdien het niet om vrij te komen”

Levenslang, dat was het oordeel van de jury en het hof. Dat betekent dat hij ten vroegste in 2033 kans maakt op vervroegde vrijlating. “Ik heb er vrede mee dat ik voorlopig in de gevangenis zit.” Of hij hoopt om ooit vrij te komen? Daarop is het antwoord duidelijk “ja”. Maar of hij het zou verdienen om vrij te komen? “Nee, ik heb zeer ernstige feiten gepleegd, de zwaarst mogelijke feiten.”

LEES OOK. Nabestaanden opgelucht nu Stephaan Du Lion met levenslang maximumstraf krijgt voor vier moorden: “Zijn jarenlange zwijgen heeft het leed verzwaard”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER