In de Kempense ziekenhuizen verdwijnt vanaf zaterdag op de meeste diensten de mondmaskerplicht, zoals op de materniteit. Zorgmedewerkers die langer dan vijf minuten met een gehospitaliseerde patiënt bezig moeten zijn, moeten het wel nog dragen.© Ziekenhuis Geel

Kempense ziekenhuizen versoepelen mondmaskerplicht vanaf zaterdag: “Voor welzijn personeel en minder kwetsbare patiënten”

Geel, Herentals, Mol, Turnhout -

De vier Kempense ziekenhuizen versoepelen de mondmaskerplicht vanaf zaterdag 25 maart. In de meeste situaties is het dan niet meer nodig om een mondmasker te dragen, noch als zorgverlener, noch als patiënt of bezoeker.

Hans Otten

De federale overheid besliste woensdag, precies drie jaar na de eerste corona-lockdown, redelijk onverwacht om de mondmaskerplicht in de zorg op te heffen. Tegelijk laten ze het aan de zorginstellingen zelf over om eigen regels te bepalen. Zo kunnen instellingen beslissen om voor bepaalde handelingen of ontmoetingen toch nog een mondmasker te verplichten.

De directies van de vier Kempense ziekenhuizen in Geel, Herentals, Mol en Turnhout beslisten donderdag om hierover een gezamenlijk beleid als Ziekenhuisnetwerk Kempen (ZNK) uit te werken. Daar is beslist dat de mondmaskerplicht overal in de vier ziekenhuizen van kracht blijft tot en met vrijdag 24 maart. Dat geldt zowel voor artsen en ziekenhuismedewerkers als patiënten en bezoekers. Vanaf zaterdag 25 maart komt er een versoepeling van de verplichting. Op veel plaatsen is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen, maar dat verdwijnt tegelijk nog niet volledig uit het intussen vertrouwde ziekenhuisbeeld.

Afweging

“We moesten een afweging maken tussen het beschermen van de gezondheid van de zwaksten en het welzijn van minder kwetsbare patiënten en onze ziekenhuismedewerkers”, zegt algemeen directeur Jan Flament van Ziekenhuis Geel. “Daarom is met de vier ziekenhuizen samen besloten om vanaf zaterdag een ander beleid te voeren.”

“Bij gehospitaliseerde patiënten moeten medewerkers een mondmasker dragen wanneer ze meer dan vijf minuten bij de patiënt op de kamer moeten zijn, bijvoorbeeld om die te wassen. Dat heeft te maken met de tijd van overdracht van het virus. In andere gevallen is geen mondmasker nodig. Mensen die op consultatie of voor een technisch onderzoek langskomen, hoeven geen mondmasker meer te dragen. Ook in een aantal diensten is dat structureel niet meer nodig, zoals materniteit en het slaaplabo, omdat het hier sowieso niet om zieke mensen gaat. Ook bij patiënten in palliatieve zorg schrappen we de mondmaskerplicht om die mensen in hun laatste levensfase daar niet langer mee lastig te vallen.”

Uitzonderingen

Uitzonderingen zijn de afdelingen waar covidpatiënten of immuungecompromitteerde patiënten met een zwakkere weerstand liggen. Het gaat vooral om afdelingen zoals oncologie (patiënten met kanker) en geriatrie (oudere patiënten). Daar moet iedereen, van zorgverleners over patiënten tot bezoekers een mondmasker blijven dragen.

Daarmee benadrukt het ZNK dat het op zich enthousiast is over het loslaten van de mondmaskerplicht, maar tegelijk ook dat corona zeker nog niet helemaal verdwenen is. In de Kempense ziekenhuizen liggen nog enkele tientallen patiënten met luchtweginfecties, onder wie ook veel covidpatiënten. Verschillenden van hen hebben bovendien vermoedelijk net in het ziekenhuis hun coronabesmetting opgelopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners