De spoorwachterswoning verdwijnt uit het straatbeeld. — © Chris Van Rompaey
Vlaamse overheid zet licht op groen voor sloop spoorwachtershuisje
Infrabel mag het vervallen spoorwachtershuisje op de Lispersteenweg in Lier slopen. De gewestelijke omgevingsambtenaar verleende hiervoor een omgevingsvergunning, na positief advies van onder meer de stad Lier.
LEES OOK. Stad geeft Infrabel toelating om oudste spoorwachterswoning van het land te slopen
De spoorwachterswoning op de hoek van de Lispersteenweg en de Bernardijnenlaan werd wellicht in 1855 gebouwd en is in dat geval het oudste exemplaar van het land. “Ondanks dat dit mogelijk de oudste spoorwachterswoning betreft, moet gesteld dat de architecturale waarde in het algemeen laag is, omdat het gebouw in oorsprong met weinig kwalitatieve materialen werd gebouwd. Het gebouw vertoont na circa 125 jaar grote gebreken op het vlak van stabiliteit en vochtproblematiek”, vermeldt het besluit van de gewestelijke omgevingsambtenaar.
Een spoorwachtershuisje werd bewoond door personeel van de spoorweg. In het begin van de spoorwegen verbleven daar piochers, een verbastering van het Franse piocheur. Dat waren mannen die na de passage van elke trein met een hamer en een pioche (houweel, red.) moesten controleren of de sporen niet gebroken waren. Ze onderhielden ook de spoorweg. Hun echtgenotes draaiden meestal de bareel open.
Beroep tegen de beslissing van de gewestelijke omgevingsambtenaar is mogelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. (cvr)
Hoofdpunten
Björn Soenens over zijn longkanker, en kankervrij zijn: “Ik had het aangekund als dit het einde was geweest, maar ik ga mijn tweede kans met beide handen grijpen”
Antwerpen stuwt filezwaarte in Vlaanderen omhoog: Ring domineert top tien van drukste punten in 2022
De kogel is door de kerk! Remco Evenepoel herbegint in Ronde van Zwitserland: “Perfecte wedstrijd om opnieuw te beginnen”
Vijf vrouwen breken een lans voor lichaamshaar: “Het is bevrijdend om de natuur haar gang te laten gaan”