Drama voor Dorien Motten: Belgische gymnaste die na getuigenis van nationaliteit veranderde moet droom (voorlopig) opbergen

Geen Dorien Motten op het EK gymnastiek komende maand (11-16 april). De Belgische die in de nasleep van haar getuigenis over misbruik voor Georgië koos, liep een zware blessure op.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Gymnaste die getuigde over misbruik door coaches gaat voor Georgië turnen: “In België zou ik nooit meer een kans krijgen”

Twee wereldbekers (in Cottbus en Qatar), vervolgens het EK in Antalya en straks misschien ook het WK in Antwerpen. Op haar 31ste leek Dorien Motten dan toch naar de grote wedstrijden te mogen waarvan ze als kind altijd droomde. Ze moest daarvoor wel van nationaliteit veranderen. De (gewezen) dierenarts uit Bilzen raakte in België nog moeilijk in de nationale selecties, sinds haar getuigenis over het misbruik door de turncoaches.

“Ik heb geen revanche meer nodig”, zei ze begin dit jaar over haar switch. “Ik hoef niet na te trappen. Het verleden wil ik loslaten. Ik ben blij dat ik deze kans krijg en ik wil die grijpen. Ik weet dat ik het potentieel heb, maar nu moet ik het nog doen. De Georgiërs praten over de Olympische Spelen, maar daar wil ik nu niet op focussen. Eerst de World Cups, dan het EK. Voor mij begint het nu pas. De jaren die voorafgingen waren tests en probeersels, maar nu begint mijn carrière pas echt. En als het niet lukt, kan ik mezelf niets kwalijk nemen. Dan hoef ik niet meer heel mijn leven te denken: wat als? Dat ik in april naar het EK kan gaan, is al de overwinning.”

Maar enkele weken geleden liep het mis. Tijdens een training scheurde Motten de ligamenten van haar rechterelleboog en moest meteen geopereerd worden. Toen leefde de gymnaste nog op hoop.

“We zullen zien wat de revalidatie zegt, daar hangt alles vanaf op dit moment. Ik kan alleen maar keihard werken en hopen dat geluk een beetje aan mijn zijde staat”, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Ex-topturnster Dorien Motten trekt aan de alarmbel over toestanden aan Gentse topsportschool

Wat later was de hoop op EK-deelname verminderd. “Mijn revalidatie verloopt trager dan ik had gehoopt. Maar wij topsporters willen altijd wel te snel gaan hé”, lachte Motten toen.

Donderdag viel dan het verdict. “We hebben samen met het medisch team besloten het EK niet te doen. Zo kunnen we de revalidatie ten volle aanpakken en is de kans op blijvende problemen miniem. Ik kan verder blijven gaan voor de Olympische Spelen en de andere doelen die ik heb.”

Op het EK waren tickets voor het aankomende WK in Antwerpen (30 september tot 8 oktober) te verdienen. Daar waren dan weer de eerste plekken voor de Olympische Spelen van Parijs te bemachtigen. Motten moet het nu dus over een andere boeg gooien en om haar olympische droom waar te maken sterk presteren op het EK en/of de wereldbekers in 2024.

Intussen is Motten druk bezig met haar revalidatie en vliegt ze alweer door de lucht:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten