De geluidsschermen aan de Drie Eikenstraat zijn momenteel niet voldoende.© Filip Spoelders

Subsidies voor geluidsschermen aan Molenveld zijn mogelijk, Edegem onderzoekt alternatieven

Edegem -

Volgens Open Vld Edegem wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) subsidies geven voor het plaatsen van geluidsschermen langs de E19 in Edegem. Maar de operatie blijft ook dan nog te duur voor de gemeente die andere oplossingen onderzoekt.

Filip Spoelders

De geluidsoverlast van de E19 voor de bewoners van de wijk Molenveld speelt al meer dan twintig jaar. “De buurtbewoners ijveren al jaren voor het plaatsen van geluidsschermen. Ze kregen tot nog toe nooit gehoor in Brussel, maar nu heeft minister Lydia Peeters toch beslist dat de hogere overheid voor meer dan 25% wil tussenkomen in de kosten voor deze schermen. Dat is een unieke kans die het gemeentebestuur met twee handen moet aannemen. De bal ligt nu in hun kamp. Als het gemeentebestuur niet meestapt in het verhaal, zal er niks gebeuren”, geeft Christophe Van Dessel (Open Vld) aan.

Vlaams minister Lydia Peeters zou aan Edegem hebben laten weten dat het Agentschap Wegen en Verkeer tot 27,5 procent van de totale kostprijs op zich wil nemen. Maar schepen van Mobiliteit en Openbaar Domein, Philippe Muyters (N-VA), geeft aan dat het niet zo eenvoudig ligt. “Met deze subsidies blijft het nog altijd een te duur kostenplaatje voor een gemeente als Edegem. Momenteel loopt er trouwens nog een nieuwe studie die moet aantonen of het geluid zich niet naar een andere zone verplaatst, als er schermen zouden staan.”

Volgens de schepen moet er wel iets gebeuren. “De vraag is of Edegem deze grote kosten moet dragen voor een overlast die uiteindelijk door een Vlaamse autostrade wordt veroorzaakt. Maar we zijn ons bewust van de hinder voor de bewoners en begrijpen hun bekommernis. Daarom onderzoeken we alternatieven zoals het aanleggen van een groene berm.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem