Pol Ielegems en kleinzoon Maycah bij de wegwijzers zoals ze er voor de renovatie uitzagen. Vanaf woensdag verschijnen de opgeknapte wegwijzers weer in het straatbeeld van Eikevliet.© Guy Delforge

Eikevliet krijgt haar oude wegwijzers terug na grondige renovatie door SJABI-leerlingen

Bornem -

Het Bornemse gehucht Eikevliet krijgt vanaf aanstaande woensdag haar twee oude gietijzeren wegwijzers terug. De wegwijzers zijn helemaal gerenoveerd. En voor de gelegenheid werden de plaatsnamen op de wijzers ook op de vroegere manier geschreven. Zo wordt Wintam opnieuw Wintham.

Theo Derkinderen

Sinds mensenheugenis staan er in Eikevliet twee oude wegwijzers. Eentje staat aan het bekende restaurant Eyckerhof, het andere in het centrum van Eikevliet. Ze wijzen de weg naar Hingene, Wintam, Eikevliet en Puurs. “Het zijn altijd prachtige gietijzeren palen geweest die weer en wind hebben doorstaan om mensen te helpen hun weg te helpen vinden in de pre-gps-tijden. Tot evenwel de tand des tijds begon te knagen en de wegwijzers er afgeleefd kwamen bij te staan. Het was eigenlijk triest om dat te zien”, vertelt gewezen inwoner van Eikevliet Pol Ielegems. “Ik ben in contact gekomen met Danny Polfliet, die leerkracht aan SJABI in Puurs is en ook bestuurslid is van de Vereniging voor Heemkunde van Klein-Brabant. Met de steun van de vereniging konden we de oude palen in ere laten herstellen. Het waren praktijkleerkracht Jordy Michiels en de leerlingen Mathias Swagemaekers en Xandres Vermont van SJABI die de klus klaarden.”

De palen werden ontdaan van de wegwijzers en oude en versleten stukken werden vervangen door nieuwe onderdelen. De belettering werd lettertje voor lettertje opnieuw getekend in de oude Nederlandse taal. Zo werd Wintam opnieuw Wintham.

De blauwe banden op de palen werden dan weer geschilderd door de gemeentelijke uitvoeringsdienst. “En ondertussen staan de palen te popelen om opnieuw naar hun bekende plaatsen in Eikevliet gebracht te worden. Ze nemen uiteindelijk een belangrijke rol op in het Bornemse gehucht. Misschien niet meer als echte verkeerspalen, maar zeker als bezienswaardigheid die behoort tot het patrimonium van Eikevliet”, reageert schepen van Erfgoed Kristof Joos (N-VA).

De wegwijzers worden woensdag opnieuw op hun vaste stek geplaatst. (tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners