© RTV

Outside In-festival geeft jonge makers een podiumkans, toeschouwers kiezen zelf hoeveel ze betalen

Mechelen -

Negentien jonge makers uit verschillende disciplines en in totaal bijna zestig artiesten krijgen tijdens het Outside In-festival een kans om hun werk te tonen op het podium van Arsenaal/Lazarus. Het festival, dat een samenwerking is tussen het gekende Mechelse theater en Radar, loopt van 6 tot 15 april. Wie komt kijken mag zelf kiezen hoeveel hij of zij betaalt voor een ticket.

Ward Bosmans

“Talentontwikkeling is een rode draad in het Mechels cultuurbeleid”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer (Vld–Groen–M+). “Met het Outside In-festival bieden we talenten de kans om hun ‘work in progress’ te tonen aan een publiek. Het festival brengt de diversiteit van kunst in beeld, biedt beloftevolle artiesten een platform en geeft hen de kans om in dat proces artistieke coaching en technische ondersteuning te krijgen.”

Lina Lauwens van Arsenaal/Lazarus, schepen Björn Siffer, Jasmien Ceulemans van Radar en Willy Thomas van Arsenaal/Lazarus.© Ward Bosmans

Derde editie

Voor de derde editie van Outside In staan er negentien projecten in de spotlights. Ze krijgen allemaal artistieke coaching, technische ondersteuning en feedback van professionals uit de kunstensector. Als toeschouwer beleef je de creaties van een nieuwe generatie kunstenaars vanop de eerste rij.

Inside Out is een spontane synergie tussen Arsenaal/Lazarus en Radar. Als professionele speler in het theaterlandschap wil Arsenaal/Lazarus inzetten op kansen bieden aan jong talent. Radar is hierbij een complementaire bondgenoot binnen de stad. “Outside In kantelt zoekend talent van denken naar doen, van het hoofd naar de vloer, van de kamer naar de zaal, van het voorgestelde naar een voorstelling”, zegt Willy Thomas, artistiek leider van Arsenaal/Lazarus.

Lien en Emmanuel (vooraan) met twee dansers.© Ward Bosmans

Diversiteit

De Mechelse singer-songwriter Lien Schoeters (40) is de oudste onder de makers. “Jonge makers hoeven niet per se jong te zijn”, zegt ze zelf. “Ik vind het geweldig dat er geen leeftijdsgrens staat op dit project. Ik ben al wel een tijdje bezig, maar ik wil met dit project al mijn twijfels overboord gooien als singer-songwriter. Ik treed op samen met een gitarist en ik maak als pianist ook deel uit van Chloé Clover waarmee we ook een aantal van mijn songs brengen.”

Emmanuel Boakye (22) is dan weer een van de jongste kunstenaars. “Ik noem mezelf graag een multidisciplinair kunstenaar. Alleen zingen lukt me niet. Ik ga hier tijdens Outside In met Dance to your imagination voor het eerst in mijn leven een voorstelling maken als choreograaf. Ik hou van dit land. Toen ik hier als 15-jarige toekwam, dacht ik dat al mijn dromen voorbij waren. Maar ik begon steeds meer connecties te maken en nu krijg ik deze geweldige kans. Ik wil hier mijn beroep van maken”, zegt hij.

Een aantal van de negentien jonge makers die op het podium staan tijdens het Outside In-festival.© Ward Bosmans

Geen drempels

De organisatoren vinden dat iedereen recht heeft op cultuur, maar ook dat geld geen drempel mag zijn. Daarom hanteren ze tijdens deze editie het Pay-What-You-Can-principe (betaal wat je kan). Bezoekers kiezen zelf welk bedrag ze willen of kunnen spenderen voor een avondvullend programma. Wie zich een hogere ticketprijs kan veroorloven, zorgt ervoor dat anderen minder kunnen betalen. Tickets zijn te koop aan 3, 6, 9 of 12 euro.

Het volledige programma en meer info over de makers en hun werk vind je op www.outsidein-podium.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mechelen