Mustafa is fier dat zijn ‘spiegelbeelden’ in de Sint-Niklase bibliotheek te bewonderen zijn. Aan stoppen denkt hij niet: “Ik blijf de pareltjes in Sint-Niklaas fotograferen.”© yjs

Fotograaf (21) die het land uit moet, opent expo over ‘zijn’ Sint-Niklaas: “Ik ben hier nog lang niet klaar”

Sint-Niklaas -

Mustafa Arslan stelt momenteel zijn foto’s tentoon in de bibliotheek in Sint-Niklaas. Een bijzondere expo, want de 21-jarige fotograaf met Turkse origine kreeg eind vorig jaar te horen dat zijn asielaanvraag werd afgewezen. Toch laat hij het hoofd niet hangen: “De steun en reacties doen enorm veel deugd.”

Yannick Joos

Een schok van verontwaardiging ging eind vorig jaar door Sint-Niklaas toen bleek dat de asielaanvraag van Mustafa werd afgekeurd. De jongeman is een bekend gezicht in Sint-Niklaas, zijn foto prijkte er op vlaggen en affiches. Mustafa zet zich als vrijwilliger in bij heel wat organisaties in de stad. Samen met zijn advocaat tekende hij beroep aan tegen de beslissing over zijn asielaanvraag, de verdere procedure loopt nog.

LEES OOK. Mustafa (20), één van de gezichten van campagne Sint-Niklaas, moet plots het land uit

“Dat mijn verhaal zoveel reacties zou losmaken in de stad van mijn dromen, had ik nooit durven te denken”, vertelt Mustafa. “Ik heb twee dagen lang berichtjes met steunbetuigingen beantwoord. Op straat word ik er nog regelmatig over aangesproken. Jongeren vertelden me zelfs dat ze het op school over mijn situatie hadden gehad in de les. Ik hoop in ieder geval dat het ook effectief iets opbrengt, maar dat valt nog af te wachten.”

Spiegelfotografie

Ondertussen zit Mustafa niet stil. Hij laat zijn creativiteit de vrije loop als begenadigd amateurfotograaf, waarbij hij met spiegelbeelden Sint-Niklaas in de kijker zet. Zijn werk leverde hem eerder al een plekje op de banners en affiches van de promocampagne Fier op Sint-Niklaas en nu dus ook zijn eigen expositie Spiegel van de stad. In de bibliotheek op het Hendrik Heymanplein pronken een tiental werken van Mustafa.

“Ik ben ongelofelijk fier om mijn werken hier te zien hangen”, zegt Mustafa. “Mede dankzij de hulp van BAAS, de organisatie die jonge startende ondernemers begeleiding en ondersteuning biedt, kreeg ik die mooie kans en die heb ik met beide handen gegrepen. Ik ben in ieder geval nog niet klaar en blijf de pareltjes in Sint-Niklaas fotograferen.”

De expo Spiegel van de stad loopt nog tot zondag 2 april in de bibliotheek.

Meer info via deze link.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners