Isabel Daniëls en Stef Vanderbeken kijken uit naar de première van Wettewa.© AF

Het aftellen naar de première van ‘Wettewa’ is begonnen: “Alle puzzelstukken vallen in elkaar”

Dessel -

In Dessel is het aftellen begonnen want over minder dan twee maanden, op 17 mei, gaat Wettewa in première. De repetities zijn in volle gang en in de grote tent achter Tabloo wordt naarstig aan het immense podium getimmerd. Ondertussen is al zeventig procent van de kaarten voor de tien voorstellingen verkocht en dus voegt de organisatie een extra opvoering toe aan de speellijst.

Annelies Frederickx

Op 17 mei gaat Wettewa, het massaspektakel over de geschiedenis van Dessel, in première. De zowat vierhonderd vrijwilligers hebben dus nog zowat zeven weken om het podium te bouwen, de kostuums te naaien en teksten of partituren uit het hoofd te leren. “Alle puzzelstukken beginnen stilaan in elkaar te passen. We hebben al een lange weg afgelegd maar hebben ook nog veel werk voor de boeg”, weet Isabel Daniëls, regisseur van de Wettewa-wandeling. “Voor de voorstelling in de spektakeltent begint, nemen we de bezoekers mee op een wandeling van 770 meter. De 230 acteurs van het spektakel geven de kijkers alvast een sneak peek in de pezerikkenwereld aan de hand van veertien scènes. Roddeltantes zijn de rode draad. Zij verbinden de scènes en zijn ook de steward van de wandeling.”

In de grote tent wordt met man en macht gewerkt aan het immense podium.© AF

De repetities zijn in volle gang, wat betekent dat het een drukke periode is voor de acteurs, zangers en dansers. “We zijn nu inderdaad twee maanden bezig en dus krijgt de voorstelling stilaan vorm”, vertelt Isabel Daniëls nog. “Bij de start was het voor iedereen nog lastig om een duidelijk beeld te krijgen, maar nu we twee maanden verder zijn en we ook op locatie repeteren, is iedereen volledig mee met het verhaal. De hele groep is erg enthousiast en gedreven en dat werkt aanstekelijk. Zo zijn we al vaak van het originele script afgeweken omdat er tijdens de improvisatie echt goede ideeën kwamen. Natuurlijk stoot je af en toe ook op onverwachte gebeurtenissen. Tijdens de wandeling is er een scène over het Desselse voetbal met supporters van Witgoor en Dessel Sport. Dat blijkt een heikel punt te zijn, want puur toevallig zijn enkele acteurs in het echte leven supporter van de andere ploeg dan waarvoor ze tijdens Wettewa supporteren.”

Kooropnames

Ook voor Stef Vanderbeken is het een spannende periode want zijn muziek komt nu tot leven. “Ik schreef inderdaad de muziek en de liedjesteksten voor Wettewa en Yves van Arx maakte de arrangementen. Dat hele proces duurde ongeveer een jaar maar ook nu passen we nog teksten of nummers aan. De muziek staat in dienst van het stuk en versterkt de emoties. Wanneer de inhoud van het stuk verandert, moeten de liedjes natuurlijk ook aangepast worden of soms ook verlengd worden. Dat kan gebeuren werkelijk tot de dag van de première. De kooropnames hebben we wel al achter de rug. Die gebeurden in een professionele opnamestudio in Niel.”

© AF

In het oorspronkelijke speelschema stonden tien voorstellingen van Wettewa gepland. Omdat nu al zeventig procent van de kaarten verkocht is, goed voor 5.200 tickets, voegen de organisatoren een extra voorstelling toe aan het speelschema. Op 20 mei zal er ook in de namiddag een opvoering van Wettewa komen.

www.wettewa.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners