© ATV

Huis Archimedes biedt onderdak aan kwetsbare jongens: “Doel is om ze weerbaar te maken”

Antwerpen -

Te veel Antwerpse jongeren tussen 18 en 25 jaar vallen in een zwart gat. Het gaat om jongeren die zijn uitgevallen in het onderwijs, thuis niet de nodige ondersteuning en/of veiligheid ervaren om hun school af te maken. Om hen op te vangen en te helpen om hun leven op te bouwen, is er Huis Archimedes. Hier kunnen veertien jongens voor minstens vier maanden verblijven.

Sacha Van Wiele

Huis Archimedes is een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het Antwerps Zorgbedrijf. Het kreeg een subsidie Sociale Infrastructuur van 725.000 euro van de Vlaamse overheid. Aan de Lange Batterijstraat in Antwerpen zijn veertien studio’s van 45 m² met een eigen badkamer en keuken. Het gebouw heeft een polyvalente ontspanningsruimte waar de jongeren elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten doen. Er wonen momenteel sinds januari al zes jongeren.

Huis Archimedes is er voor jongens tussen 18 en 25 jaar die dreigen verloren te lopen in de samenleving. Ze leven van een leefloon en zitten nog op de schoolbanken of volgen een opleiding. Ook jongens met een problematische opvoedingssituatie die nog onvoldoende vaardigheden bezitten om een zelfstandig leven uit te bouwen, komen in aanmerking. Deze jongens betalen 395 euro per maand en 85 euro nutskosten voor hun verblijf in Huis Archimedes.

“De jongeren sluiten een huurovereenkomst af voor vier maanden”, zegt Niki Moons, coördinator van Huis Archimedes. “We leggen met hen doelstellingen vast. Het is een begeleiding op maat. Na vier maanden wordt een evaluatie opgemaakt en gekeken of het verblijf moet worden verlengd.”

Scharniermoment

Sarah Van den Eeden.© Jan Van der Perre

Naast twee begeleiders zijn er ook drie vaste maatschappelijk werkers. “Zij richten zich op de verschillende aspecten van de jongeren”, zegt Sarah Van den Eeden, Jongerenwerking stad Antwerpen. “Dat gaat van budgetbegeleiding, vrijetijdsbesteding, de zoektocht naar een woning tot mogelijke doorverwijzing naar meer specifieke hulpverlening. De leeftijd tussen 18 en 25 jaar is belangrijk, want dat is meestal een scharniermoment.”

Voor Antwerps schepen en voorzitter van het Zorgbedrijf Els van Doesburg (N-VA) is de doelstelling duidelijk. “We willen deze kwetsbare jongens weerbaar maken en zorgen dat ze op eigen benen kunnen staan. Het Zorgbedrijf is vooral bekend voor onder meer de woonzorgcentra, maar bereikt ook een 500-tal kinderen, jongeren of gezinnen per dag.”

Huis Sofia

Met Huis Archimedes is er nu een initiatief voor jongens. Antwerpen heeft al sinds 2004 Huis Sofia dat zich richt op jonge vrouwen. Daar werden ondertussen al 47 jonge vrouwen opgevangen en begeleid. Meer dan een derde van hen volgde nadien een hogere opleiding. De helft studeerde af in het secundair onderwijs en in totaal haalde meer dan de helft een diploma.

“We merken in onze sociale centra dat meer jongeren onder de 25 jaar hulp en financiële steun vragen”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “Een kwart van onze leefloners is een jongere. Daarom blijven we hard werken om de noden van deze jonge doelgroep snel te capteren en hen te helpen naar een goede woning, opleiding of job. Met dit huis werken we aan de hoeken van de puzzel die een mens uitmaken: ouders, familie, vrienden en zichzelf. Archimedes is de veilige thuishaven waar deze jongeren hieraan kunnen werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tom Meeuws