In Zweepes Ven wordt alles klaargemaakt voor de feestelijke opening in april.© RR

Fysiek Huis van het Kind in jeugdcentrum Zweepes Ven: “Voor vragen, cursussen of gewoon een babbeltje”

Oud-Turnhout -

De Buitenspeeldag wordt dit jaar extra feestelijk gevierd in Oud-Turnhout. Vanaf woensdag 19 april kan immers iedereen met vragen rond opvoeding terecht in jeugdcentrum Zweepes Ven.

Wouter Adriaensen

Huis van het Kind is een samenwerking tussen verschillende organisaties onder de paraplu van de Vlaamse overheid. Het richt zich op het welzijn van kinderen en gezinnen en biedt onder meer opvoedingsondersteuning, gezinsbegeleiding en administratieve hulp.

In Beerse en Merksplas opende Huis van het Kind al fysieke locaties. Daar komt nu Oud-Turnhout bij. Tijdens de openingsuren kan iedereen vrij binnenlopen in jeugdcentrum Zweepes Ven met vragen rond zwangerschap, de opvoeding van kinderen, tieners en jongvolwassenen en financiële tegemoetkomingen.

Speelbabbels

“Je kan er je bezorgdheden delen, doorverwezen worden naar organisaties die je ondersteunen of gewoon een babbeltje slaan”, klinkt het bij de gemeente Oud-Turnhout. “De diensten zijn meestal gratis of tegen een lage prijs beschikbaar. Het Huis van het Kind staat ook open voor tieners en hun ouders.”

De fysieke locatie laat ook de organisatie van activiteiten toe. Elke laatste woensdagvoormiddag van de maand zijn baby’s en peuters tot 3 jaar welkom voor de speelbabbels, die telkens rond een ander thema draaien. Van 25 april tot en met 30 mei is er zes dinsdagavonden op rij de reeks ‘Verbindend opvoeden’ voor ouders met kinderen van 2 tot 10 jaar.

Schermen op zwart

De reeks loopt tot eind mei, de maand van de opvoeding. Het Huis van het Kind organiseert dan samen met de Gezinsbond vier gratis lezingen in de Turnhoutse bibliotheek, cultureel centrum ’t Heilaar in Beerse, vrijetijdshuis de Moer in Vosselaar en ontmoetingscentrum De Djoelen in Oud-Turnhout.

De opening van het Huis van het Kind in Oud-Turnhout is uiteraard niet toevallig op woensdag 19 april. In heel Vlaanderen en Brussel gaan dan immers de schermen op zwart voor de Buitenspeeldag. “In onze gemeente vormt dat niet langer de gelegenheid om één dag buiten te spelen maar het is het startpunt om 365 dagen buiten te spelen.” Iedereen die werkt voor, door of met kinderen, is die dag van 13.30u tot 16.30u welkom in het Huis van het Kind. (woad)

www.huizenvanhetkind.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners