Om de biodiversiteit en recreatieve waarde te verhogen, wil de gemeente het grasplein in woonwijk Bosvelden natuurlijker en duurzamer inrichten.© Gemeente Arendonk

Voetbalveld, hondenlosloopweide of speelbos? Bewoners mogen zelf invulling buurtplein kiezen

ARENDONK -

Hoe moet het braakliggend grasveld in woonwijk Bosvelden in Arendonk heringericht worden? Dat mogen de buurtbewoners zelf mee bepalen. Het enige wat ze niet mogen kiezen, is om het hele terrein vol te storten met klinkers of beton.

Eddy Meulemans

De gemeente wil na de zomer het uitgestrekte grasveld in de Bosvelden helemaal heraanleggen om zo de biodiversiteit en recreatieve waarde van het buurtplein te verbeteren. Via een webformulier op www.arendonk.be kunnen de bewoners aangeven hoe ze het terrein het liefst zouden invullen. Zelf heeft de gemeente al drie verschillende ontwerpen laten maken. Een van de drie modelplannen bevat een centraal voetbalveld, omgeven door bomen, struiken, paden, speeltuigen en zitbanken. Maar je kunt ook kiezen voor een speelbos, een hondenlosloopweide of een multifunctioneel plein waar je kunt kubben of een feesttent opstellen.

Ook over de keuze van de beplanting mogen de bewoners hun zeg doen, van fruitbomen tot losstaande hoogstammen of een bijenbos. Zelfs over de ondergrond van de wandelpaden wordt je mening gevraagd: onverhard, semiverhard of rolstoeltoegankelijk.

Duurzaam en klimaatrobuust

“Maar je kunt ook zelf nog eigen suggesties indienen. De enige voorwaarde is dat het nieuwe plein voldoende duurzaam en klimaatrobuust wordt ingericht. En dat de totale kostprijs binnen ons vooropgestelde budget blijft”, zegt schepen van Omgeving en Duurzaamheid Kenny Viskens (N-VA).

Openbare vergadering

De inspraakronde loopt nog tot eind april. Op 1 juni worden de resultaten van de buurtenquête voorgesteld op een openbare infovergadering in zaal De Garve, waar je nog meer suggesties kunt doen. “We proberen zo veel mogelijk rekening te houden met de mening van de bewoners, maar het gemeentebestuur neemt de finale beslissing”, zegt schepen Viskens. “Het streefdoel is om de herinrichting van het grasveld van de Bosvelden in het najaar te realiseren.” (ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners