Lode Reeckmans en Barbara Pas hedden het over hun pas verschenen boek.© RR

Vlaams Belang-kopstukken analyseren Vlaams-Waalse transfers: “Jaarlijks goed voor kostprijs hele Oosterweelverbinding”

Wijnegem -

Vlaams Belang Wijnegem had federaal fractieleider Barbara Pas en Europees Parlementslid Lode Vereeck op bezoek voor de voorstelling van hun boek ‘Bodemloos’.

De toehoorders kregen tijdens de boekbespreking een inzicht in de transfers die jaarlijks van Vlaanderen naar Wallonië vloeien. Het boek is een analyse van alle verschillende studies die reeds over de transfers zijn verschenen.

Lode Vereeck begon met een persoonlijke anekdote: zijn grootouders woonden destijds in Wijnegem in de tijd dat er nog een mooie kerk langs de Turnhoutsebaan stond. Die is al lang afgebroken. Als professor had hij zich nooit bezig gehouden met regionale economie, door deze analyse is hij naar eigen zeggen een aantal keren van zijn stoel gevallen. “Om het met een beeld te schetsen: Vlaanderen doet jaarlijks een Oosterweelverbinding cadeau aan Wallonië”, aldus Vereeck.

Kamerlid Barbara Pas van haar kant ging dieper op de cijfers in. In een land met de hoogste belasting druk slagen we erin om jaarlijks 4300 euro per werkende Vlaming aan Wallonië te geven. “De transfers in België zijn te vergelijken met het personage Voldemort uit de boeken van Harry Potter. Hij die niet genoemd mag worden, geldt in dit land ook voor de transfers, er mag en kan niet over gesproken worden”, heeft Pas al herhaaldelijk ervaren.

Afsluiten deed ze met de boodschap dat er uit internationale studies steeds blijkt dat de ontvangende regio nooit beter is geworden van transfers. “Belangrijk is dat de transfers stoppen om Wallonië te responsabiliseren en te zorgen voor zelfredzaamheid. Vlaanderen heeft alle baat bij een financieel sterkere buur”, aldus Pas. (jaa)

Uitgeverij Egmont

© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners