Het bestuursteam met Gonda Baeck, Louisa Silverans, Mariëlla Silverans, Judith Rosseel, Marie-Louise Op de Beeck, Georgette Weyns en Godelieve De Bakker.© jdw

Ferm-vrouwen vieren honderdjarig bestaan van afdeling met samenzijn en plannen maken

Zemst -

In de parochiezaal van Zemst vierden de leden van Ferm het honderdjarige bestaan van de afdeling. Ze deden dat in stijl met lekker eten en drinken, leuke deuntjes en liedjes van toen en nu, en een overzichtstentoonstelling.

Juliaan Deleebeeck

De vereniging besturen is teamwerk van zeven vrouwen, waarvan Gonda Baeck de waarnemende voorzitster is. Zij deed wat opzoekingswerk en schetste een eeuw vrouwenbeweging in Zemst.

“Onderpastoor Van De Sande stichtte in 1915 de katholieke vrouwengilde, die later in 1923 aansloot bij de Boerinnenbond in Leuven. De pioniers van toen waren Louise Meysmans, Clemense De Keyzer, Lucie Van Malderen, Marie Van Boeckhout, Julie Meyldermans, Cecile Vergaelen, Antoinette Verlinden en Nette Verdoodt.” (lees verder onder de foto)

Op een bijeenkomst in de beginjaren.© if

“Met steeds minder boerinnen op het platteland veranderde de naam in 1972 in KVLV, katholiek vormingswerk voor landelijke vrouwen en in 2018 in FERM”, weet Gonda Baeck.

Vormende voordrachten

In de beginjaren vonden de vergaderingen plaats in de meisjesschool omdat de parochiezaal dienst deed als kerk. Die was verwoest in de oorlog ’14 – ‘18. Tassen en eetgerei waren kapot of gestolen maar onderpastoor Van De Sande vond toch het nodige keukengerief voor een koffieklets.

De samenkomsten werden ingekleurd met voordrachten, onder meer over O.L.V. van Lourdes en wat je nog kon doen met versleten lakens. Op iedere vergadering werd een lied aangeleerd, met de onderpastoor als voorzanger en Lucie Van Malderen aan de piano.

Drama

Op de feestvergaderingen werd er ook toneel gespeeld. In een verslag van augustus 1926 staat: “Wij hebben met groot succes het toneelstuk De drie slachtoffers ener sultan opgevoerd, een drama in drie bedrijven.” Een jaarlijkse eendagsreis verruimde de blik van de leden. Die activiteit staat nog steeds op het jaarprogramma.

“In 1923 hadden de vrouwen nog geen stemrecht maar in Zemst deden ze er alles aan om hun stem te laten horen”, zegt Gonda. “De vrouwenvereniging mag niet verdwijnen, want dat is toch echt een meerwaarde in de gemeente…..Dat was en is nog steeds onze drijfveer om door te gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners