Renee Goris is de eerste cultuurambassadeur van Balen.© rr

Cultuurambassadeur Renee Goris doet oproep naar Balense verhalen

Balen -

Renee Goris is de komende twee jaar cultuurambassadeur van Balen. Dat ambassadeurschap wil ze vormgeven door verschillende poëzie-installaties te plaatsen. Daarvoor is ze op zoek naar verhalen die gelinkt zijn aan een plaats in Balen.

De Balense Renee Goris volgde een opleiding woordkunst-drama in Hasselt en studeert momenteel cabaret-kleinkunst aan de Koningstheateracademie in het Nederlandse ’s Hertogenbosch. Hoewel ze voor haar studies nu vaak in Nederland vertoeft, draagt ze haar thuisgemeente Balen een erg warm hart toe.

Zo hangen twee van haar gedichten boven de ingang van vrijetijdscentrum De Kruierie en in de Bib van Balen kun je haar gedichtenbundel lenen. De komende twee jaar mag ze zich de eerste cultuurambassadeur van Balen noemen. “Het is een grote eer en ik was meteen enthousiast toen ik het nieuws hoorde”, vertelt ze.

“Een tijd geleden diende ik bij de gemeente een voorstel in rond een poëzieinstallatie en ik kreeg daar heel positieve reacties op. Het cultureel ambassadeurschap geeft me de kans om dat project vorm te geven.”

Momenteel hangen al gedichten van Renee boven de ingang van VC De Kruierie.© rr

Zo wil Renee in heel Balen poëzie-installaties plaatsen die gelinkt zijn aan verhalen van Balense inwoners. “Daarom ben ik nu op zoek naar verhalen die een link hebben met een fysieke plaats in Balen”, zegt Renee. “Dat kan van alles zijn: mooie en ontroerende verhalen, maar ook euforische of zelfs krankzinnige verhalen. De bedoeling is dat ik de verhalen omzet naar poëzie of een andere tekstvorm voor een installatie op de fysieke locaties.”

“Cultuur draagt in allerlei vormen bij tot de uitstraling van onze gemeente”, vertelt schepen voor Cultuur Wim Wouters (CD&V). “We vinden het dan ook erg belangrijk om personen die het culturele imago van de gemeente uitdragen en versterken te waarderen en te ondersteunen. Renee krijgt de eer om als eerste het ambassadeurschap vorm te geven. Als lokaal bestuur willen we haar op verschillende gebieden ondersteunen om haar project te realiseren.”

Wie een verhaal heeft of kent, kan dat laten weten voor uiterlijk vrijdag 21 april met een mailtje naar cultuur@balen.be. (mto)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners